Portalul care te protejează de falsuri

Un oficial găgăuz a spus câteva falsuri și manipulări în primul video publicat pe noua sa pagină de Facebook

26 ianuarie 2024 1852
Articole, Gândește critic!
Colaj: Stopfals.md

Ilia Uzun, vicepreşedintele Comitetului Executiv din Găgăuzia, şi-a creat o pagină de Facebook. Chiar în primul video, publicat la 17 ianuarie, acesta a lansat critici vehemente la adresa preşedintei Maia Sandu şi a partidului de guvernare PAS. În intervenţia sa, Uzun a venit cu falsuri şi manipulări. Potrivit acestuia, Maia Sandu şi PAS „au lăsat Găgăuzia fără 130 mil de lei” (în original: «лишили Гагаузию 130 миллионов леев»), bani pe care i-au cheltuit pentru înarmare, „închid posturile TV şi elimină partidele de opoziţie din cursa electorală” (în original: «закрывают телеканалы и снимают с выборов оппозиционные партии»), iar „Guvernul nu are bani pentru a construi grupuri sanitare încălzite în şcoli” (în original: «чтобы построить теплые санузлы в школах у правительства нет денег»), în schimb „are bani pentru a achiziţiona un radar de apărare aeriană absolut inutil” (în original: «есть деньги на закупку абсолютно бесполезного радара ПВО»). În cele ce urmează, vom explica unde şi cum Ilia Uzun dezinformează opinia publică.

Ce a spus Ilia Uzun

Ilia Uzun a declarat că autorităţile din R. Moldova au lăsat locuitorii din Găgăuzia fără 130 de mil. de lei, direcţionând aceşti bani pentru înarmare. „Maia Sandu şi partidul PAS au lăsat bugetul autonomiei găgăuze fără venituri în valoare de 130 de mil. de lei. Acești oameni buni, dar buni între ghilimele, au băgat mâna în buzunarul fiecărei familii, ei ne-au furat banii din care sunt realizate programe sociale importante: alimentație gratuită în grădinițe și școli, alocații pentru perioada sezonului de încălzire oferite pensionarilor, burse regionale şi multe altele. Înţelegem de ce Sandu are nevoie de aceşti bani. Armata noastră este înarmată intens, iar societăţii îi este inoculată naraţiunea despre un război inevitabil” (în original: «Майя Санду и партия PAS лишили бюджета Гагаузской автономии доходов на 130 млн леев. Эти в кавычках хорошие люди залезли в карман каждой семье, они украли наши деньги, на которые реализуются важные социальные программы: бесплатное питание в детских садах и школах, выплаты пенсионерам в отопительный период, региональные стипендии и многое другое. Мы понимаем, зачем Санду нужны эти деньги. Нашу армию активно вооружают, а обществу навязывают нарратив о неизбежности войны»), a spus acesta. 

La fel, potrivit spuselor lui Uzun, Guvernul moldovean a achiziţionat „un radar de apărare aeriană absolut inutil” (în original: «абсолютно бесполезный радар ПВО»), în loc să asigure instituţiile de învăţământ cu grupuri sanitare. 

Totodată el mai afirmă că în perioada actualei guvernări proeuropene „din cursa electorală sunt eliminate partidele şi candidaţii de opoziţie” (în original: «снимаются с выборов оппозиционные партии и кандидаты»).

Vom explica. în cele ce urmează. cum stau lucrurile în realitate.

Amendamentele la Codul Fiscal nu înseamnă furt din buget

Autorităţile moldoveneşti nu au lăsat bugetul autonomiei fără cele 130 de mil. de lei, așa cum declară Ilia Uzun. Este vorba, de fapt, de nişte modificări fiscale care se referă la UTA Găgăuzia.

La 5 octombrie 2023, Parlamentul R. Moldova a aprobat nişte amendamente la Codul Fiscal prin care restituirea impozitelor și taxelor agenților economici din unitatea autonomă se va realiza de la bugetul unității teritoriale, în limita veniturilor disponibile. Anterior, restituirea impozitului era efectuată din bugetul de stat.

Conform Notei informative la proiectul de lege, o analiză a situației a constatat că sumele TVA restituite din bugetul de stat sunt în continuă creștere și, doar în ultimii 5 ani, bugetul de stat a rambursat peste 640 milioane de lei în calitate de sumă TVA către UTAG.

Respectiv, inițiativa legislativă înaintată va asigura respectarea principiului echității fiscale între localitățile R. Moldova. Este important de menționat că, în conformitate cu amendamentele, sumele neacoperite pentru restituire vor fi compensate de la bugetul de stat în anul bugetar următor dacă suma ce urmează a fi restituită este mai mare decât suma încasărilor la buget.

De altfel, în bugetul Găgăuziei pentru anul 2024 au fost menținute toate programele enumerate de Ilia Uzun, iar amendamentele la Codul Fiscal nu au fost luate în calcul la calcularea încasărilor din TVA la bugetul autonomiei.

În acest fel, afirmațiile lui Ilia Uzun despre „furtul” din bugetul autonomiei sunt nefondate.

Vom aminti că speculațiile despre tăierea bugetului autonomei au fost lansate de echipa oligarhului fugar Ilan Șor, condamnat la 15 ani privațiune de libertate pentru implicarea în „furtul miliardului”. Prima despre „reducerea bugetului autonomiei găgăuze cu jumătate de miliard de lei” (în original: «сокращении бюджета автономии Гагаузии на полмиллиарда леев») a declarat bașcana Găgăuziei, Evghenia Guţul. Ulterior, Șor a vorbit despre „jecmăneala banditească” (în original: «бандитском грабеже») a locuitorilor Găgăuziei. Totodată, site-ul Gagauznews.com a publicat un articol în care scria că Parlamentul R. Moldova „a tăiat în jumătate bugetul Găgăuziei” (în original: «вдвое урезал бюджет Гагаузии»). Falsurile în cauză au fost dezminţite de Stopfals.md.

Gagauznews.com este clona site-ului Gagauznews.md, blocat la 26 februarie 2022 de Serviciul de Informații și Securitate (SIS) pentru că promova informații ce incită la ură și război.

Proiectul de construcție/reabilitare a blocurilor sanitare, lansat în 2023

Spusele lui Uzun, precum că autoritățile „nu găsesc bani pentru grupuri sanitare în şcoli” (în original: «не находят денег на санузлы в школах») sunt și ele nefondate. Astfel, în toamna lui 2023 Ministerul Educației și Cercetării a lansat, în comun cu UNICEF, un proiect în valoare de 85 mil. de lei care prevede construcția grupurilor sanitare într-un număr total de 100 de școli, gimnazii și licee din republică. Managerii liceelor, gimnaziilor și școlilor primare pot depune o solicitare despre reabilitarea ori construcția grupurilor sanitare, sistemelor de canalizare și a celor de aprovizionare cu apă. 

În ianuarie 2023, Amnesty International Moldova a menţionat, cu referire la răspunsul oferit de Ministerul Educaţiei, că la sfârșitul anului 2022 fiecare a șaptea școală din Republica Moldova încă are toaleta în curte. Potrivit datelor instituției, în 175 din cele 1208 școli și licee din R. Moldova, elevii merg încă la toaletele din curte, iar în 24 școli nu există nici apă potabilă.

UNICEF (Fondul Internațional pentru Urgențe ale Copiilor al Națiunilor Unite) este o instituție internațională care își desfășoară activitatea sub egida Organizației Națiunilor Unite.

Bugetul Găgăuziei nu are nicio legătură cu consolidarea capacității de apărare a R. Moldova

În decembrie 2033, Armata Naţională a R. Moldova a achiziţionat un sistem de supraveghere aeriană: un radar în valoare de 14 mil. de euro. Radarul a fost achiziționat din bugetul național de apărare, prin intermediul companiei franceze „THALES”, care a asigurat sprijinul informațional și logistic. Din bugetul autonomiei pentru armament nu a fost alocat niciun leu, respectiv, declarațiile lui Ilia Uzun potrivit cărora banii „furați de la Găgăuzia” (în original: «украденные у Гагаузии») au fost cheltuiți pentru înarmare sunt un fals.

Vom aminti că cea mai mare parte a tehnicii pentru apărare Republica Moldova o achiziţionează nu din mijloacele proprii, echipamentele fiindu-i oferite de către partenerii europeni. Din anul 2021, R. Moldova a beneficiat de asistenţă oferită de UE prin intermediul Facilității Europene pentru Pace (EPF) în valoare totală de 87 mil. de lei cu titlu de sprijin pentru Forțele Armate, destinat în special unităților medicale, de inginerie, logistice, de comunicații tactice, de supraveghere aeriană fără pilot, de supraveghere aeriană, de comandă și control, de mobilitate și de apărare cibernetică.

Partidul „Şansa”, eliminat din cursa electorală după avertizarea serviciilor speciale

Afirmațiile lui Ilia Uzun despre faptul că guvernarea elimină partidele şi candidaţii de opoziţie din cursa electorală este o manipulare. Un partid de opoziţie, într-adevăr, a fost eliminat din cursă înaintea alegerilor locale generale din 5 noiembrie 2023, dar nu din motive politice, ci din cauza riscului de destabilizare a situaţiei din R. Moldova.

Vom aminti că la 3 noiembrie, Alexandru Musteaţă, directorul SIS, a declarat că Federaţia Rusă ar fi alocat peste 1 mlrd. de lei pentru destabilizarea Republicii Moldova. La fel, acesta a mai comunicat că banii vor fi folosiţi, inclusiv de fostul deputat, fugarul Ilan Şor, pentru finanţarea Partidului „Şansa” după ce Partidul „Şor” a fost declarat neconstituţional. În acest sens, Comisia pentru Situaţii Excepţionale (CSE) a decis anularea înregistrării tuturor candidaţilor Partidului „Şansa” pentru alegerile locale generale.

De ce Moldova are nevoie de sisteme de apărare aeriană

Ilia Uzun s-a mai referit şi la „un radar de apărare aeriană care este absolut inutil” (în original «абсолютно бесполезном радаре ПВО») achiziţionat de autorităţi. Şi această afirmaţie este o tentativă de a manipula opinia publică. Necesitatea de a achiziționa sisteme de apărare aeriană a apărut după ce rachetele rusești au survolat de câteva ori spațiul aerian al R. Moldova. Astfel, la 10 octombrie 2022, structurile specializate ale Ministerului Apărării  au identificat trei ținte aeriene care au survolat spațiul aerian moldovenesc. Totodată, țintele au fost observate de sistemele de monitorizare ale Întreprinderii de Stat pentru Utilizarea Spațiului Aerian și Deservirea Traficului Aerian „MOLDATSA”.

În dimineața zilei de 10 februarie 2023, în timpul unui nou atac masiv cu rachete întreprins de trupele rusești asupra Ucrainei, o rachetă a survolat spațiul aerian al Republicii Moldova. Potrivit Ministerului Apărării a R. Moldova, această rachetă a traversat spațiul aerian al Republicii Moldova deasupra localității Mocra din regiunea transnistreană și, ulterior, deasupra localității Cosăuți din raionul Soroca, cu direcția spre Ucraina.

Ministerul Apărării Naționale din România a confirmat că o țintă aeriană lansată din Marea Neagră de pe o navă a Federației Ruse, din apropierea Peninsulei Crimeea, a evoluat în spațiul aerian al Ucrainei.

Declarația lui Ilia Uzun precum că autorităţile ar inocula societăţii „naraţiunea despre un război inevitabil” (în original: «нарратив о неизбежности войны») nu este probată în niciun fel. Din contra, această narațiune este inoculată nu de autorităţile moldoveneşti, ci de propaganda pro-Kremlin (aici şi aici).

De curând, mai multe canale de Telegram care distribuie cu regularitate teze ale propagandei proruse, la fel, au comunicat că Guvernul și Maia Sandu taie bani de la educație pentru a-i redirecționa către înarmare. Acest fals a fost demontat de Stopfals.md.

Despre alte falsuri la subiecte militare dezminţite de Stopfals.md citiţi aici, aici şi aici.

 

Elena Celak,

Stopfals.md

 

Ai depistat un fals? Raportează-l pe semnale.stopfals.md/ro și noi îl vom dezminți!

#NuDezinformării #StopFals #API

26 ianuarie 2024 1852

Relevant

Comments 0