Portalul care te protejează
de falsuri

Falsurile lunii noiembrie: Maia Sandu a închis școli, primării și spitale, UE duce negocieri cu Rusia în privința vaccinului Sputnik-V, iar toate necazurile moldovenilor vin de la donatorii străini

7 decembrie 2020 1608
Articole, Falsurile lunii, COVID-19
Stopfals.md

Alegerile prezidențiale din noiembrie curent au fost marcate prin intoxicări informaționale masive, lansate și propagate în spațiul public de politicieni și de presa afiliată politic. În centrul dezinformărilor a fost candidata Maia Sandu, despre care Igor Dodon și presa controlată de socialiști au afirmat că va închide mai multe școli și spitale, va lichida primării și a participat la furtul miliardului. Pe parcursul lunii trecute au mai fost publicate și dezinformări pe teme specifice pandemiei și noului coronavirus.

Speculații și falsuri în scop electoral

La începutul lunii noiembrie, după primul tur de scrutin, Igor Dodon, pe atunci candidat la funcția de președinte, a făcut mai multe afirmații false într-o conferință de presă, acuzând-o pe contracandidata sa Maia Sandu că ar fi închis mai multe școli, primării, spitale și că ar fi scos limba rusă din curricula școlară. Aceste afirmații sunt false și au fost dezmințite de portalul Stopfals.md pe baza unor informații oficiale și date statistice. În realitate, pe timpul când Maia Sandu a fost ministră a Educației, au fost optimizate școlile cu puțini elevi, iar limba rusă nu a fost eliminată din programul școlar, ci a devenit disciplină opțională, conform noului Cod al Educației. M. Sandu nu a avut nicio legătură cu lichidarea primăriilor sau cu optimizarea spitalelor.

Luna trecută Maia Sandu a fost vizată și în alte dezinformări, lansate de Igor Dodon și PSRM. Site-ul Today.md și alte resurse mediatice ale socialiștilor au publicat articole în care au afirmat că „Maia Sandu a participat la furtul miliardului”, cu trimitere la declarațiile lui Dodon într-o emisiune la postul public Radio Moldova. Portalul Stopfals.md a verificat afirmațiile și a dezmințit aceste afirmații false și speculative.

„Revoluțiile colorate” din capetele socialiștilor

Deputații socialiștii au interpretat tendențios și au lansat diferite speculații despre sprijinul oferit țării noastre de donatorii străini. Deputatul socialist Nicolae Pascaru a declarat la un post de televiziune că „Occidentul mai întâi varsă bani, apoi face revoluții colorate”, inducând mesajul că donatorii străini s-ar implica în alegeri, susținând organizațiile neguvernamentale care o promovează pe Maia Sandu. Stopfals.md a analizat afirmațiile deputatului, constatând caracterul speculativ al acestora, pentru a induce în eroare opinia publică. Anterior, declarații similare au făcut și alți deputați socialiști.

Pandemia de COVID-19 declanșează noi dezinformări

Dezinformările despre COVID-19 au continuat să fie diseminate pe tot parcursul lunii noiembrie, fiind inventate noi falsuri și teorii conspiraționiste. Portalul din România Raintv.eu a publicat un articol în care anunța că „ în spitalele din România și R. Moldova se testează un vaccin anti-COVID-19 pe pacienți, fără ca aceștia să-și dea acordul”. Aceste afirmații nu corespund adevărului. Portalul Stopfals.md a constatat că sursa acestei informații este o bloggeră din România, cunoscută ca organizatoare de proteste împotriva măsurilor anti-COVID. În realitate, studiul clinic al medicamentul Regeneron se face voluntar de către pacienții care sunt informați și semnează un acord în acest sens.

Cu „Sputnik-V” în Europa

O dezinformare legată de pandemie a fost promovată de cel puțin 20 de portaluri rusești care au publicat articole cu afirmații false că Uniunea Europeană negociază cu producătorul vaccinului rusesc „Sputnik-V”, astfel recunoscând eficiența acestui vaccin. În realitate, UE nu a început negocieri cu dezvoltatorul vaccinului rusesc și optează pentru vaccinuri produse în Europa. Compania producătoare a vaccinului „Sputnik-V” a contactat Agenția Europeană a Medicamentului (și nu viceversa), iar aceste discuții preliminare nici pe departe nu sunt negocieri, așa cum le-a prezentat presa pro-Kremlin.

„Piețe închise” și „pensii mai mari” – falsuri promovate de site-uri obscure

Site-urile obscure de știri false au continuat să inventeze minciuni și să le distribuie pentru a acumula vizualizări. Jurnalstiri.site a dezinformat că „de la 1 decembrie pensiile vor fi majorate cu 30%”, atribuind „majorarea” președintei alese Maia Sandu. Informația este falsă. Competențele șefului statului nu includ asemenea atribuții. Pensiile se indexează în fiecare an, la 1 aprilie și la 1 octombrie, iar coeficientul de indexare se stabilește de către Guvern și este aprobat de Parlament.

Același site de știri false a dezinformat că „Moldova ar putea fi deconectată de la gaz din 1 ianuarie 2021 din motiv ca „au ales Europa”, de data aceasta atribuindu-i o declarație falsă lui Vladimir Putin. Stopfals.md a dezmințit și acest fals în Cronica site-urilor de știri false.

Ești om cu rațiune, gândește și analizează!

Stopfals.md

Top falsuri ale lunii noiembrie 2020

 

7 decembrie 2020 1608

Relevant

Comments 0