Свежие фейки
Mai multe canale de Telegram, cunoscute pentru dezinformare, au distribuit mesaje trase la indigo cu afirmația că administrația preşedintelui american în exerciţiu, Joe Biden, forțează intrarea României într-un război cu Rusia, pentru a declara stare de urgență în SUA, iar în acest fel președintele ales Donald Trump nu își va putea prelua mandatul. În postări este citat fostul candidat la alegerile prezidențiale din România, Călin Georgescu. Afirmațiile sunt neprobate și fac parte din arsenalul propagandei Kremlinului.
Mesaje trase la indigo despre „atragerea României în război”
„Administrația Biden intenționează să atragă România, membră NATO, într-un război cu Rusia, pentru a impune stare de urgență și pentru a-l împiedica pe Trump să preia mandatul” (în original: «Уходящая администрация Байдена намерена втянуть члена НАТО Румынию в войну с Россией, чтобы ввести чрезвычайное положение и не допустить вступления Трампа в должность»), au publicat la 7 decembrie canalele de Telegram Kp.md, Sputnik Moldova, Аргументы и факты в Молдове, Молдавская политика, Пэкалэ ши Тындалэ, Bogdan Țirdea și WTF Moldova. Iar propagandiștii Vitalie Florea și Gabriel Călin au distribuit mesajul în limba română. Afirmațiile au fost publicate și de unele conturi de Facebook.
Canalele enumerate, cunoscute pentru răspândirea dezinformării și vizate în repetate rânduri în materialele Stopfals.md, au făcut trimitere la afirmațiile din 7 decembrie ale lui Călin Georgescu. Declarația fostului candidat la alegerile prezidențiale din România a fost făcută într-o intervenție telefonică la postul Realitatea Plus.
„Atragerea în război” - narațiune consacrată a propagandei ruse
Afirmația lui Călin Georgescu privind atragerea României într-un război NATO-Rusia face parte dintr-o narațiune preferată a propagandei ruse, potrivit căreia R. Moldova, România sau alte state din regiune sunt atrase în război de către Occident și/sau NATO. Această idee a fost promovată în special după invazia militară la scară largă a Rusiei în Ucraina.
În particular, narațiunea despre atragerea României într-un război NATO-Rusia datează încă dinaintea declanșării invaziei ruse în Ucraina. Ea face parte dintr-un întreg arsenal de falsuri și dezinformări ale Moscovei, despre care Stopfals.md a scris de mai multe ori: „atragerea în război”, „înarmare”, „pregătiri pentru acțiuni militare împotriva regiunii transnistrene”, „transformarea Moldovei într-un hub pentru livrarea echipamentelor militare în Ucraina” sau „scenariul ucrainean în Moldova”.
Narațiunea despre „atragerea Moldovei în război” este folosită și de mai mulți propagandiști online, precum Dmitri Buimistru, Tudor Șoilița, Veaceslav Valico sau Tatiana Costachi (Costa Moldovanca).
Amendă de 20.000 de euro pentru postul TV la care Georgescu a făcut declarația
Pentru afirmațiile lui Călin Georgescu, Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) din România a aplicat postului Realitatea Plus o amendă în valoare de 100.000 de lei românești (echivalentul a circa 20.000 de euro).
Consiliul a constatat că Georgescu a fost lăsat să îşi propage teoria cum că Curtea Constituţională a dat o lovitură de stat, a vorbit de un presupus război care ar fi pus la cale de administraţia Biden pentru a rămâne la conducerea SUA și că a fost încurajat de Anca Alexandrescu, autoarea emisiunii: „Chiar acum îmi vin mesaje care îmi confirmă această teorie", a spus ea în emisiune. Membrii CNA au observat că gravitatea celor spuse a fost sporită şi de preluarea acestor teorii pe online, mai ales pe TikTok.
Mașinăria rusă din spatele lui Călin Georgescu
O anchetă a redacției Publicrecord.ro arată cum zeci de site-uri coordonate din Rusia și canale de Telegram au susținut candidatura lui Călin Georgescu la alegerile prezidențiale din România. Acestea au diseminat mesaje anti-UE și l-au descris pe Georgescu ca fiind un suveranist, iar, mai nou, condamnă anularea alegerilor prezidențiale din România.
Operațiunea, denumită Portal Kombat, a fost identificată la începutul acestui an de o agenție de stat din Franța în cinci state europene. Ulterior s-a extins și a ajuns și în România, transformându-se într-un instrument sofisticat de propagandă coordonat din Rusia, deja activ în 19 țări, potrivit sursei. „Pentru susținerea lui Călin Georgescu, prezentat ca un patriot și suveranist, s-au folosit multiple conturi de Telegram. Tot canalul Telegram era folosit pentru coordonare susținătorilor lui Călin Georgescu, pentru fiecare județ și pentru diaspora. Folosind canale de Telegram, site-uri coordonate și mesaje pro-Kremlin, această rețea creează „echo chambers” unde dezinformarea este amplificată”, explică publicrecord.ro.
Ziarul de Gardă (Moldova) și G4Media (România) au arătat într-o investigație comună modul în care scenariul ce a influențat alegerile prezidențiale din România a fost testat și în campania pentru referendum și alegerile prezidențiale din R. Moldova, soldându-se cu un rezultat neprevăzut de sondaje. Jurnaliștii au arătat cum campaniile electorale din R. Moldova și din România au fost coordonate pe platforma rusească de mesagerie Telegram. În timp ce, în România, așa-numiții voluntari au fost stimulați cu premii pentru activități doar în mediul virtual, în R. Moldova, „voluntarii” lui Șor erau stimulați cu premii pentru activitatea în mediul real și cel virtual, scriu jurnaliștii.
Victoria Borodin,
Stopfals.md
Нас можно найти и в Telegram!
Ты oбнаружил(а) фейк в средствах массовой информации или в социальных сетях?
Сообщи об этом на https://semnale.stopfals.md/ru
Релевантно
Комментарии 0