Свежие фейки
Într-un interviu televizat, preluat de mai multe canale de Telegram, Irina Vlah, președinta Partidului Inima Moldovei, afirmă că actuala guvernare prioritizează cheltuielile militare, dar ignoră nevoile financiare ale pensionarilor și angajaților din sectorul public. Narațiunea este falsă. De fapt, bugetul pentru apărare și bugetul pentru pensii și salarii sunt separate. Totodată, pensiile au fost indexate constant, iar salariile bugetarilor au fost majorate în ultimii ani.
În interviul oferit moderatoarei Nina Dimoglo de la postul TVC 21, Irina Vlah a spus că autoritățile preferă să investească în sectorul militar în detrimentul nevoilor financiare ale pensionarilor și angajaților din sectorul public. Ea a mai declarat că în 2024 au fost alocate 600 de milioane de lei pentru construcția de facilități militare, în timp ce pensiile rămân la nivelul de 2.000-2.500 de lei. «Когда ты видишь, что находят деньги на приобретение оружия, находят деньги на строительство военных объектов и не находят финансовых ресурсов на то, чтобы поднять пенсию нашим пенсионерам, поднять заработную плату нашим бюджетникам, ты понимаешь, что во власти находятся люди, которые не заинтересованы в мирном будущем нашей страны, не заинтересованы в суверенном статусе, независимости Республики Молдова» (în traducere: „Când vezi că găsesc bani pentru a cumpăra arme, găsesc bani pentru a construi facilități militare, dar nu găsesc resurse financiare pentru a mări pensiile pensionarilor noștri, pentru a mări salariile angajaților noștri din sectorul public, înțelegi că la putere sunt oameni care nu sunt interesați de viitorul pașnic al țării noastre și de statutul suveran, de independența Republicii Moldova”), a spus Vlah.
Această secvență de interviu a fost distribuită pe două canale de Telegram (aici și aici), pe Facebook și pe Instagram.
Bugetele pentru apărare și cel pentru pensii și salarii sunt separate
În realitate, bugetul pentru aparare si bugetul pentru pensii și salarii sunt separate. În același timp, începând cu 2021, pensiile minime au fost indexate de mai multe ori, iar salariile în sectorul public (educație, sănătate) au fost majorate treptat, în limita posibilităților bugetare.
Astfel, pensia minimă pentru limita de vârstă (cu stagiu complet) a crescut de la 1.143 de lei în anul 2021 la 3.055 de lei în anul 2025, înregistrând o creștere totală de 167%. Pensia medie pentru limita de vârstă a crescut cu 113% în ultimii patru ani, de la 2.067 de lei în 2021, la 4.407 lei în 2025. Indexări aplicate:
Totodată, în decembrie 2023, Guvernul a acordat o plată unică de 3.000 de lei pentru 56.000 de pensionari născuți înainte de 1945 și care aveau pensii sub 3.000 de lei.
Și salariile au crescut în ultimii doi ani. Astfel, salariul minim pe economie a crescut de la 4.000 de lei în 2023 la 5.500 de lei în 2025. Salariul mediu pe economie (prognozat) s-a mărit de la 11.700 de lei în 2023 la 16.100 de lei în 2025. Tototdată, au fost operate majorări salariale pentru anumite categorii bugetare în 2024. Salariile cadrelor didactice au crescut cu 21%, ale angajaților Serviciului Fiscal de Stat și ai Serviciului Vamal cu 38,9%.
Cheltuielile militare în R. Moldova, printre cele mai mici din lume
Cheltuielile pentru apărare din țara noastră, invocate de Irina Vlah, sunt printre cele mai mici din lume. Potrivit portalului specializat www.globalfirepower.com, R. Moldova este la coada clasamentului (locul 134 din 145 de state) la capitolul cheltuieli pentru apărare.
Potrivit Legii bugetului de stat pentru anul 2025, Ministerului Apărării al Republicii Moldova i-au fost alocate aproximativ 1,9 miliarde de lei, echivalentul a 0,65% din PIB. Aceste fonduri sunt destinate, în principal, întreținerii personalului militar, modernizării echipamentului și participării la inițiative internaționale de securitate, precum colaborarea cu NATO în cadrul Parteneriatului pentru Pace. Strategia națională de apărare prevede o creștere treptată a bugetului apărării, cu obiectivul de a atinge 1% din PIB până în anul 2030. Cu toate acestea, alocarea bugetară rămâne relativ redusă.
Dezinformările despre „militarizare” nu sunt noi, iar Vlah este una dintre cele mai active promotoare ale acestora
Aceste narațiuni sunt printre preferatele propagandei ruse și sunt răspândite activ cu diverse ocazii după invazia militară la scară largă a Rusiei în Ucraina. Printre cei care le-au promovat se numără purtătoarea de cuvânt a ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, oligarhul fugar Ilan Șor, liderul PSRM Igor Dodon, deputații Bogdan Țîrdea și Vasile Bolea și propagandiștii Dmitri Buimistru și Tatiana Costachi (Costa Moldovanca). Portalul Stopfals.md a demontat narațiunile false promovate de aceștia aici, aici și aici.
La începutul acestui an, Irina Vlah insista că Moldova se „militarizează” și se pregătește de război, falsuri dezmințite de Stopfals.md. „Ministerul Apărării va construi 14 obiective militare în acest an, iar în următorii doi ani – altele 37”; „Guvernarea PAS va cheltui anul acesta peste 3 miliarde de lei pentru procurarea armelor și construcția obiectivelor militare”, a acuzat în mod fals lidera Partidului Inima Moldovei.
De-a lungul timpului, Irina Vlah a fost vizată în mai multe articole ale portalului nostru. Deși acum afirmă că salariile bugetarilor nu sunt majorate, în septembrie 2023 chiar ea acuza autoritățile că au majorat salariile medicilor și profesorilor înaintea alegerilor locale pentru ca ei să voteze în favoarea reprezentanților partidului de guvernământ. Ea a mai distribuit falsuri și speculații despre închiderea şcolilor din Moldova, finanţarea educaţiei și deschiderea unui colegiu la Comrat, dar și că diaspora va fi impozitată pentru banii trimiși în Moldova.
Mariana Colun,
Stopfals.md
Нас можно найти и в Telegram!
Ты oбнаружил(а) фейк в средствах массовой информации или в социальных сетях?
Сообщи об этом на https://semnale.stopfals.md/ru
Релевантно
Комментарии 0