Свежие фейки
În Republica Moldova, 2024 a fost un an bogat în falsuri, mai ales în contextul desfășurării alegerilor prezidențiale și a referendumului privind integrarea europeană. Dezinformările au vizat în special Uniunea Europeană (UE) și procesul de integrare europeană, precum și domeniul social și cel al apărării. Stopfals.md a făcut o compilație a celor mai grave falsuri promovate anul trecut și explică de ce informațiile nu corespund adevărului.
FALS: „Integrarea europeană înseamnă pierderea independenței, suveranității și statalității R. Moldova”
(principalii promotori: blocul „Victorie”, PSRM)
Afirmația precum că integrarea europeană înseamnă pierderea independenței, suveranității și statalității R. Moldova a fost una dintre principalele falsuri răspândite în 2024. Această idee a fost promovată intens mai ales în contextul alegerilor prezidențiale și al referendumului constituțional privind integrarea europeană. Printre promotorii narațiunii false s-au numărat liderul Partidului Socialiștilor, Igor Dodon, care a declarat că referendumul este „ilegal” și vine „în detrimentul suveranităţii”, sau că guvernarea PAS poate „impune în Constituție prevederi prin care să pierdem și din suveranitate, și din neutralitate, și din integritatea teritorială, iar în cele din urmă – să pierdem și statalitatea moldovenească”. Narațiunea a fost promovată și de către colegul său de partid, Bogdan Țîrdea, care a afirmat că dacă Moldova va adera la UE, „își va pierde statalitatea” și „vom fi conduși din România”. Alexandr Nesterovschi este un alt deputat care „avertiza” cetățenii că dacă referendumul va avea succes, R. Moldova va deveni „semicolonie” și își va pierde independența.
Sperietoarea a ajuns și în foile volante ale comuniștilor, care au spus că referendumul „se va solda cu pierderea neutralităţii şi suveranităţii”, dar și în cele ale oligarhului fugar, Ilan Șor, în care era specificat că „unificarea cu sistemul energetic românesc contribuie la pierderea suveranității Moldovei”. După cum a arătat Stopfals.md, socialiștii, comuniștii și șoriștii au făcut front comun în promovarea narațiunii false. Aceasta a fost răspândită și de către propagandiștii online precum Dmitri Buimistru sau Tatiana Costachi (Costa Moldovanca), dar și de către proaspătul ambasador al Rusiei la Chișinău, Oleg Ozerov. Nu în ultimul rând, „pierderea” independenței, suveranității și statalității odată cu aderarea la UE a fost promovată pe platforma web afiliată lui Șor - MD24, dar și pe pagini anonime de Facebook, care-i lustruiau imaginea fugarului penal.
În realitate, toate statele membre UE își păstrează independența, statalitatea și suveranitatea. Acestea au dreptul de a alege să adere sau să părăsească Uniunea, așa cum a demonstrat Brexit-ul, când Regatul Unit a părăsit UE păstrându-și toate aceste atribute. Respectiva narațiune falsă este o temă recurentă în propaganda Kremlinului, care încearcă să discrediteze UE, și pentru care nu există nicio dovadă. Totodată, Curtea Constituțională a R. Moldova a stabilit, în hotărârea privind confirmarea rezultatelor referendumului, că „textul legii pentru modificarea Constituției supus referendumului nu afectează caracterul suveran, independent şi unitar al R. Moldova”.
FALS: Găgăuzia și locuitorii săi „sunt discriminați și lezați în drepturi”
(principalii promotori: conducerea Găgăuziei și a Federației Ruse)
Pretinsa discriminare a Găgăuziei și a locuitorilor autonomiei a fost unul dintre falsurile principale promovate anul trecut atât de oficiali de la Moscova, cât și de reprezentanții administrației de la Comrat, afiliată oligarhului fugar Ilan Șor.
Bașcana Găgăuziei, Evghenia Guțul, a lansat mai multe falsuri despre Găgăuzia „discriminată”. Inițial, ea a făcut-o în cadrul unei intervenții la o emisiune a propagandistului rus Vladimir Soloviov, apoi a declarat, tot pentru presa rusească, Guțul a spus că „toată conducerea politică din Găgăuzia resimte presiune din partea Chișinăului”, ceea ce nu corespunde adevărului. Falsuri despre lezarea în drepturi a Găgăuziei a lansat și șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov. Tot el a mințit că găgăuzii sunt privați de subsidii care li se cuvin prin lege.
Declarația precum că găgăuzii sunt discriminați sau lezați în drepturi reprezintă o narațiune falsă a Kremlinului. Așa cum a demonstrat Stopfals.md, nu există nicio decizie a autorităților centrale din R. Moldova care ar susține această afirmație, la fel cum nu există nicio decizie care ar discrimina regiunea autonomă.
Lista falsurilor cu privire la Găgăuzia nu s-a încheiat însă aici. Ilia Uzun, vicepreşedintele Comitetului Executiv din Găgăuzia, a mințit că guvernarea „a lăsat Găgăuzia fără 130 de milioane de lei”, iar adoptarea unei legi de revizuire a fost interpretată de autoritățile din Găgăuzia drept „o «lezare» a drepturilor poporului găgăuz şi un „pericol la adresa autonomiei găgăuze”. În realitate, reorganizarea nu a țintit doar autonomia şi nu are un caracter discriminatoriu. Falsul despre „sugrumarea economică” a Găgăuziei a fost sponsorizat cu plată pe pagini anonime de Facebook care îl promovau pe Ilan Șor și blocul politic Victorie, condus de oligarhul fugar.
FALS: R. Moldova e „înarmată și militarizată”
(principalii promotori: blocul „Victorie”, PSRM, Maria Zaharova)
Narațiunile false despre pretinsa militarizare și înarmare a R. Moldova au fost omniprezente pe parcursul anului trecut, iar propaganda pro-Kremlin le-a răspândit activ cu diverse ocazii.
Oligarhul fugar Ilan Șor și purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, au folosit subiectul majorării cheltuielilor pentru apărare, mințind că „R. Moldova își militarizează bugetul, lăsând oamenii fără pâine”. Și Canal 5, un promotor fidel al propagandei ruse, a promovat de mai multe ori narațiunea falsă privind „militarizarea” și „înarmarea” R. Moldova, în contextul majorării bugetului pentru apărare. Spre sfârșitul anului, Zaharova a vociferat o porție de falsuri despre pretinsa militarizare, dar și „renunțare la neutralitate”, care au fost demontate de Stopfals.md. Șor a lansat sperietori despre „militarizare” după turul doi al alegerilor prezidențiale. Și deputatul Vasile Bolea, unul dintre liderii blocului Victorie, a promovat falsuri despre cum „guvernarea a adoptat o politică de militarizare a țării”. Despre „înarmare” a dezinformat și Igor Dodon.
Stopfals.md a demontat în repetate rânduri falsurile despre militarizarea R. Moldova și atragerea acesteia în război, ambele fiind printre favoritele propagandei Kremlinului. Deși este adevărat că, în ultimii ani, bugetul pentru apărare a crescut constant, marea majoritate a fondurilor alocate sunt preconizate pentru întreținerea forțelor armate și plata salariilor personalului militar. În același timp, nicio afirmație în susținerea ideilor de „militarizare” sau „înarmare” a R. Moldova nu au fost însoțite de probe.
FALS: În R. Moldova „vor fi trimiși migranți din UE”
(principalii promotori: pagini false de Facebook afiliate lui Ilan Șor și canale pro-ruse de social media)
În aprilie, diverse pagini de Facebook au promovat cu plată falsuri despre așa-ziși migranți ilegali care ar urma să fie trimişi din Polonia în R. Moldova. Falsul a fost promovat de mai multe surse cu politică editorială pro-Kremlin, inclusiv de politicieni ca Ilan Șor, care a adăugat că „Sandu ne împinge spre o astfel de Uniune Europeană. Suntem o „țară terță” pentru ei, așa că nu au nevoie de tovarășii care iau cu asalt Europa, îi vor trimite să se integreze undeva sub Chișinău”.
În iunie, pe rețele a circulat informația precum că persoane fără adăpost și migranți din Franța ar putea să se mute în R. Moldova pe durata Jocurilor Olimpice.
În septembrie, pe email-ul mai multor organizații și instituții din R. Moldova a fost expediată o pretinsă „rezoluție” a Ministerului Muncii și Protecției Sociale, care ar informa despre „schimbări în Politica de migrație” din R. Moldova. Așa-zisul document se referea la „consolidarea măsurilor de atragere a migranţilor din Orientul Mijlociu”, „protecția religiei și a vestimentației migranților”, dar și „un procent minim de 30% a lucrătorilor migranți”. Stopfals.md a dezmințit acest fals.
Iar în octombrie, Canal 5 a răspândit informația precum că „în Moldova ar putea apărea lagăre pentru migranți din UE”, și acest fals fiind demontat de portalul nostru.
Dezinformările despre migranții din Europa, despre care Stopfals.md a scris în repetate rânduri, sunt o narațiune falsă a Kremlinului, răspândită de mai mulți ani în scopuri propagandistice, mai ales în contextul campaniilor electorale. Practica ne arată că UE nu a trimis și nu a impus R. Moldova să primească migranți.
FALS: „UE nu are nevoie de produsele noastre, Rusia e principala piața de export”
(principalii promotori: blocul „Victorie”)
Aceasta a fost una dintre principalele narațiuni false ale propagandei ruse, transmisă în special prin intermediul reprezentanților blocului Victorie, a promovat adesea mesajul precum că agricultorii moldoveni nu au nici o șansă de supraviețuire pe piața UE și că locul mărfurilor moldovenești pe piața comunitară este în coșurile de gunoi, în timp ce locuitorii din țările Uniunii Euroasiatice sunt dispuși să cumpere produsele noastre. Șor a răspândit și narațiuni false și manipulări despre exporturile de vinuri moldovenești, afirmând că „vinificatorii moldoveni vor avea necazuri în cazul aderării la UE”.
Afirmațiile sunt false. Stopfals.md a demonstrat în repetate rânduri că comerțul extern, în special cel cu statele europene, este des interpretat tendențios și eronat de către politicieni sau surse media pro-Kremlin. Statisticile arată că, dimpotrivă, exportul de fructe din R. Moldova în UE crește constant în ultimii ani. De asemenea, UE implementează politici de dezvoltare și susținere a agriculturii, inclusiv prin subvenții.
FALS: R. Moldova este „atrasă în război” și „calcă pe urmele Ucrainei”
(principalii promotori: blocul „Victorie”, PSRM, conducerea Federației Ruse)
„Scenariul ucrainean” sau „atragerea în război” a R. Moldova au fost printre narațiunile false preferate ale propagandei ruse în 2024. Socialiștii, comuniștii, șoriștii, dar și mai mulți propagandiști online au promovat activ narațiunile pe tot parcursul anului, pe alocuri încercând să facă o legătură eronată dintre integrarea europeană și declanșarea unui război.
Ilan Șor a lansat falsul precum că guvernarea s-ar fi înțeles cu NATO și UE pentru a implica R. Moldova în războiul din Ucraina. Ulterior, oligarhul fugar a lansat și o serie de falsuri despre „atragerea în război”, folosind această sperietoare și atunci când a comentat victoria Maiei Sandu în alegerile prezidențiale.
Iar socialistul Bogdan Țîrdea a promovat falsul că Moldova „se apropie de un război, inclusiv cu Transnistria”.
Și Maria Zaharava a lansat falsuri despre „atragerea în război”, iar ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a spus că pe R. Moldova „o paște pericolul să devină următoarea victimă a războiului hibrid declanșat de Occident împotriva Rusiei”. Narațiunea Kremlinului despre „calea Ucrainei” a fost utilizată de Igor Dodon, dar și de propagandiștii online Tudor Șoilița, Dmitri Buimistru sau Tatiana Costachi.
„Atragerea R. Moldova în război” și „scenariul ucrainean” se numără printre narațiunile predilecte ale propagandei ruse, despre care Stopfals.md a scris în repetate rânduri. Aceste narațiuni s-au amplificat după ce Rusia a declanșat războiul de agresiune împotriva Ucrainei. Astfel, Rusia încearcă să prezinte UE și NATO drept agresori, acoperindu-și în acest mod propria agresiune militară nejustificată împotriva unui stat independent.
FALS: „Alegerile au fost fraudate”, iar „Maia Sandu nu este o președintă legitimă”
(principalii promotori: blocul „Victorie”, PSRM, Ion Chicu, conducerea Federației Ruse)
Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a dezinformat că alegerile prezidențiale din toamna lui 2024 au fost „cele mai nedemocratice” din istoria Republicii Moldova. Tot ea a afirmat în mod fals că în cadrul scrutinului autoritățile au discriminat diaspora moldovenească din Federația Rusă, iar Igor Dodon, Ilan Șor, Ion Chicu și purtătorul de cuvânt al Președinției ruse, Dmitri Peskov, au declarat că Maia Sandu nu este președinta legitimă a Republicii Moldova. Dodon a speculat și pe seama implementării votului electronic, spunând că autoritățile ar fi pus la cale „fraudarea alegerilor”, iar colegul de partid al acestui, Bogdan Țîrdea a lansat, într-o singură postare, trei falsuri despre alegeri, toate demontate de Stopfals.md.
În realitate, legalitatea și buna desfășurare a alegerilor din toamna anului 2024 sunt confirmate de misiunile naționale și internaționale de observare a alegerilor. Mai mult, legitimitatea victoriei de la prezidențiale a Maiei Sandu a fost confirmată de Curtea Constituțională, care i-a validat mandatul.
FALS: R. Moldova este „românizată”
(principalii promotori: blocul „Victorie”, PSRM, Evghenia Guțul, conducerea Federației Ruse)
Narațiunea falsă despre „românizarea” R. Moldova a fost folosită de mai multe ori pe parcursul anului trecut, atât de politicieni pro-ruși, oficiali de la Moscova și propagandiști online.
Socialistul Bogdan Țîrdea, de exemplu, a promovat falsul precum că „de la 1 septembrie, în R. Moldova ar urma să-și înceapă activitatea peste 300 de profesori din România”, ca parte dintr-un „plan de lichidare a țării”. Propagandista Tatiana Costachi a dezinformat că „strategia acestei guvernări a fost românizarea R. Moldova”.
Și bașcana Găgăuziei, Evghenia Guțul, a promovat falsul despre „românizarea Moldovei”, afirmând că „președinta a anulat limba moldovenească”.
Afirmațiile sunt false, Stopfals.md demonstrând în repetate rânduri că subiectul „românizării” Republicii Moldova este unul fals.
FALS: Referendumul privind integrarea europeană a fost „ilegal”
(principalii promotori: blocul „Victorie”, PSRM, Ion Chicu, conducerea Federației Ruse)
Adversarii aderării R. Moldova la UE au promovat intens falsul precum că referendumul din 20 octombrie privind integrarea europeană a fost unul ilegal.
În martie, reprezentanții PCRM distribuiau foi volante cu afirmaţia că desfăşurarea referendumului constituțional „este ilegală”, iar în iunie, socialistul Igor Dodon declara că referendumul este „ilegal” și vine „în detrimentul suveranităţii”. Iar după desfășurarea referendumului, unul dintre activiștii blocului Victorie, Veaceslav Jukov, a dezinformat că „rezultatul acestui referendum este absolut ilegal și falsificat”. Despre faptul că referendumul este „ilegal” a declarat și propagandista Tatiana Costachi.
Afirmațiile sunt false. Legitimitatea referendumului a fost confirmată de Curtea Constituțională și de misiunile naționale și internaționale de observare a alegerilor.
FALS: „Închiderea” fără motiv a instituțiilor de învățământ și a spitalelor
(principalii promotori: blocul „Victorie”, PSRM)
Închiderea obiectivelor sociale, precum sunt școlile sau spitalele, este o narațiune falsă folosită dintotdeauna de propaganda pro-Kremlin, iar anul 2024 nu a fost o excepție.
Deputatul socialist, Bogdan Țîrdea, și liderul partidului Șansă (formațiune afiliată lui Șor), Alexei Lungu, au dezinformat precum că după alegerile parlamentare din 2025, circa 70% dintre profesorii din R. Moldova își vor pierde locurile de muncă din cauza optimizării și închiderii școlilor de la sate. Țîrdea a mințit și că școlile și spitalele se închid din cauza „unui program al Băncii Europene”.
Pe acest subiect a dezinformat fosta bașcană a Găgăuziei, Irina Vlah, moderatoarea Nina Dimoglo, iar Igor Dodon a dezinformat că în R. Moldova școlile cu predare în limba rusă ar fi închise intenționat, iar unele medii pro-ruse afirmau că, prin închiderea unor școli internat, „autoritățile aruncă în stradă copiii orfani”.
Stopfals.md a scris în repetate rânduri la subiectul închiderii şi fuziunii şcolilor. Statistica demonstrează că numărul instituțiilor de învățământ se reduce continuu încă de la începutul anilor 2000, în primul rând ca rezultat al scăderii numărului de elevi și studenți.
FALS: „Înrolări” în armata R. Moldova și în legiunea franceză
(principalii promotori: pagini anonime de Facebook, canale de social media pro-ruse)
În 2024, falsuri au „răspândit” și… stâlpii. Mai exact, în luna aprilie, în Chișinău au apărut postere care îndemnau la încadrarea în serviciul militar în Armata Naţională în bază de contract. Anunțul s-a dovedit a fi un fals și a apărut concomitent cu un alt fals, la fel prin afișe pe stâlpi, precum că Legiunea Franceză recrutează soldați în R. Moldova.
Autoritățile au dezmințit veridicitatea ambelor afișe, care au fost promovate de mai multe medii care obișnuiesc să disemineze informații false și manipulatoare. De la invazia Rusiei în Ucraina, Armata Națională a fost în repetate rânduri țintă a dezinformărilor, în contextul exercițiilor militare sau al încorporării cetățenilor în serviciul militar.
Victoria Borodin,
Stopfals.md
A contribuit: Mihai Avasiloaie
Нас можно найти и в Telegram!
Ты oбнаружил(а) фейк в средствах массовой информации или в социальных сетях?
Сообщи об этом на https://semnale.stopfals.md/ru
Релевантно
Комментарии 0