Falsuri recente
Circa 61.000 de euro, adică aproape 1.200.000 de lei. Atât au cheltuit pentru publicitate pe Facebook doar cinci pagini anonime, în ultimele trei luni, pentru a sponsoriza postări favorabile lui Ilan Șor și blocului Victorie, condus de oligarhul fugar. Unele dintre postările promovate conțin informații false, manipulări sau speculații. Numărul total al paginilor anonime pe care este promovată activitatea lui Șor și a echipei sale poate fi de câteva ori mai mare, acestea funcționând după același calapod: publică postări sponsorizate, pentru care cheltuie sute sau mii de euro, după care paginile sunt șterse. Expertul Mihai Isac consideră că aceasta este parte a războiului hibrid lansat de Rusia împotriva R. Moldova, prin intermediul unor interpuși precum Ilan Șor, activitate care se va intensifica odată cu apropierea alegerilor prezidențiale și a referendumului.
În ultimul timp, utilizatorii de Facebook din R. Moldova sunt ținta unor postări cu mesaje politice sponsorizate, în care sunt promovate activitățile și ideile lui Ilan Șor (condamnat definitiv la 15 ani de închisoare cu executare pentru implicarea în „frauda bancară”) și a echipei sale. Postările sunt publicate pe pagini anonime care apar ca „ciupercile după ploaie”, după care dispar.
Stopfals.md a examinat cinci dintre cele mai active pagini de acest fel, afișate în „Raportul privind Biblioteca de reclame Meta”, la rubrica „reclame despre teme sociale, alegeri sau politică”, constatând că toate promovează mesaje favorabile lui Ilan Șor și anturajului acestuia, blocului Victorie sau bașcanei Găgăuziei, Evghenia Guțul.
Cinci din cele șapte pagini care au cheltuit cei mai mulți bani în ultimele trei luni pentru promovare pe Facebook pe teme sociale, alegeri sau politică, sunt anonime
Aproape 29.000 de euro pentru o singură pagină anonimă
În ultimele trei luni, cea mai „prolifică” pagină în schema de promovare a lui Șor și a blocului Victorie a fost Moldova Culturală Plus, care a fost ștearsă recent. Potrivit raportului Meta, în perioada 8 mai - 5 august pe pagină au apărut 50 de postări sponsorizate cu suma totală de 28.630 de euro. „Echipa lui Ilan Ș. a deschis birouri de consultanță publică în 30 de raioane din Moldova”, „Blocul „Victorie” susține decizia comuniștilor de a vota împotriva integrării europene la referendum”, „Blocul „Victorie” despre guvernarea de trei ani a PAS”, „Echipa lui Ilan Ș. a comentat modificările propuse de PAS în regulamentul mass-media în timpul alegerilor” - sunt doar câteva exemple de postări sponsorizate pe această pagină.
De obicei, postările erau sponsorizate cu sume între 100 și 2.000 de euro, cea mai scumpă (1.500-2.000 de euro) fiind cea în care era promovat mesajul „Echipa lui Ilan Ș. anunță că pensionarii și categoriile de cetățeni cu beneficii din Orhei și Taraclia au început să primească majorări în valoare de 2 mii de lei”. În general, mesajele plătite de pe această pagină au adunat sute de reacții și zeci de comentarii și distribuiri. Până la începerea distribuirilor mesajelor plătite, pagina era practic invizibilă. Mesajele au început a fi publicate din aprilie, inițial neutre, după care brusc, începând cu 20 iunie, a fost lansată o campanie de mesaje împotriva guvernării și de promovare a lui Șor, a forțelor politice și a politicienilor afiliați acestuia. Unele mesaje conțineau și falsuri, despre care vorbim mai jos.
Alte pagini, același stil
O altă pagină din aceeași categorie este Moldova informează, care în aceeași perioadă a sponsorizat 33 de postări, pentru care a plătit 16.996 de euro (de la 100 la 799 de euro per postare). Și în acest caz, este vorba de informații critice la adresa guvernării și de promovare a partidelor afiliate lui Ilan Șor. La fel ca Moldova Culturală Plus, această pagină a fost creată în aprilie curent, începând să sponsorizeze activ postări din 19 iunie, fiind ulterior ștearsă.
Pagina Moldova în Media, ștearsă și ea între timp, a sponsorizat 18 postări în ultimele trei luni, în valoare totală de 6.837 de euro.
Majoritatea postărilor au fost sponsorizate cu câteva zeci sau sute de euro și se refereau la blocul Victorie, condus de același Ilan Șor.
Moldova pentru fiecare zi este pe locul patru în clasamentul paginilor care au cheltuit cei mai mulți bani pentru promovarea lui Șor și a echipei sale (4860 de euro) în ultimele trei luni. Pe pagină au fost sponsorizate nouă postări de la mijlocul lunii iunie, marea majoritate fiind despre blocul Victorie. Și pe această pagină au început să apară postări în luna aprilie, inițial neutre sau chiar favorabile procesului de integrare în UE, ulterior favorabile lui Șor. Pagina este încă activă.
Evenimente în Țară închide top 5 al paginilor anonime, cu 3.269 de euro cheltuiți pentru sponsorizarea a șapte postări pe parcursul lunii iunie. Pe pagină, care este încă activă, a fost promovat în special blocul Victorie.
Analiza celor cinci pagini arată că acestea nu doar promovează postări similare, ci publică uneori aceleași postări, funcționând la fel: sunt anonime, publică inițial știri neutre, după care încep promovarea cu plată a postărilor despre Ilan Șor și blocul Victorie. O altă caracteristică comună este că nu publică numele complet al lui Ilan Șor, ci îl prezintă ca „Ilan Ș.”. Paginile au fost create anul trecut sub alte denumiri, după care au fost redenumite.
Falsurile promovate de paginile anonime
Printre postările sponsorizate pe paginile anonime sunt promovate și falsuri. Unul dintre acestea se regăsește într-o postare a paginii Moldova Culturală Plus, potrivit căreia Republica Moldova își va pierde independența în cazul aderării la Uniunea Europeană. În realitate, niciun stat care a aderat la UE nu și-a pierdut independența, această narațiune falsă fiind printre preferatele propagandei Kremlinului.
O altă narațiune falsă promovată pe aceeași pagină este că aderarea la UE ar avea consecințe negative pentru vinificatorii din Republica Moldova. Portalul Stopfals.md a dezmințit recent acest fals.
Încă o informație care nu corespunde adevărului, promovată pe Moldova Culturală Plus, a fost că PAS ar fi promis pensii de 5.000 de euro. De fapt, PAS a promis în programul său electoral că pensia minimă va fi majorată până la cel puțin 2.000 de lei, adică ceva mai mult de 100 de euro. În prezent, pensia minimă este de 2.778 de lei, potrivit ministrului Protecției Sociale, Alexei Buzu.
Încă o manipulare de pe aceeași pagină este că în 10 ani de când Republica Moldova s-a orientat spre integrarea europeană, au fost închise peste 200 de școli. De fapt, potrivit datelor statistice, în ultimul deceniu, numărul instituțiilor de învățământ primar și secundar s-a redus cu 144 (de la 1.345 la 1.201). În plus, numărul de școli nu a început să se reducă în ultimii 10 ani, dar acum două decenii, în timpul guvernării comuniste. Din anul de studii 2003/2004 până în 2013-2014 au fost optimizate peste 200 de instituții de învățământ primar și secundar, conform statisticilor. Tot aici putem vedea că de la începutul anilor 2000 și până în prezent, numărul de elevi s-a redus cu circa 47%, adică aproape în jumătate - de la 631,2 mii la 334,4 mii. De fapt, anume reducerea numărului de elevi a dus la optimizarea școlilor. Stopfals.md a explicat anterior acest fenomen, bazându-se pe date statistice și pe comentariile experților. Alte articole ale portalului nostru la teme similare le puteți găsi aici, aici și aici.
Un alt fals, promovat de această dată pe pagina anonimă Moldova Informează, vorbește despre „sugrumarea economică” a Găgăuziei prin revizuirea procedurii de adoptare a legii TVA pentru autonomie. Stopfals.md a dezmințit falsurile despre presiunea economică asupra Găgăuziei, arătând că, din contra, autonomia primește în ultimii ani mai mulți bani de la bugetul de stat.
Expert: Acesta e doar începutul
Utilizarea paginilor anonime face parte din tehnologiile moderne pentru a pregăti terenul pentru campania electorală în vederea obținerii puterii de către Ilan Șor și deturnarea parcursului european al Republicii Moldova, a comentat pentru Stopfals.md analistul politic Mihai Isac, adăugând că aceasta este „parte integrantă din strategia de război hibrid”.
El se așteaptă că, odată cu apropierea de ziua alegerilor, asemenea strategii și acțiuni vor crește în intensitate și complexitate: „Trebuie să înțelegem că Republica Moldova este și un câmp de testare a unor noi tehnologii de corupere a electoratului, de folosire a tehnologiilor împotriva unor forțe politice care doresc să aducă Republica Moldova pe drumul european. Federația Rusă încearcă să folosească orice avantaj tehnologic pe care îl are pentru a încerca să corupă electoratul din Republica Moldova prin folosirea fake news-urilor, a teoriilor conspiraționiste artificiale, pentru a transmite mesaje calibrate către anumite grupuri de votanți, atât din interiorul Republicii Moldova, cât și din afară. Rapid evoluează și tacticile folosite de partea rusă pentru a submina autoritățile constituționale și stabilitatea în diferite regiuni din lume, inclusiv în Republica Moldova”.
Mihai Isac susține că resursele financiare folosite de Moscova pentru propagandă sunt mult mai mari și este necesar ca autoritățile și societatea civilă să reacționeze. „Vă dați seama că aceste sume de fapt sunt mult mai mari pentru că vorbim și de aparatura necesară pentru a trece de barierele Meta în anumite cazuri sau pentru administrarea unor firme de boți. Deci este vorba de un efort material și uman complex. Dar, desigur, este nevoie ca autoritățile și societatea civilă să facă demersuri mai intense pe lângă companiile care administrează diferite rețele sociale pentru a lua măsuri în acest sens”, a declarat Mihai Isac.
Raport: Șor, alături de Platon, este principalul finanțator al campaniilor de dezinformare pe Facebook
Potrivit unui raport al comunității WatchDog.MD, publicat în iunie 2024, Ilan Șor, alături de Veaceslav Platon, este principalul finanțator al campaniilor de dezinformare pe Facebook.
Deși SUA au introdus sancțiuni împotriva lui Ilan Șor la 26 octombrie 2022, acesta a sponsorizat de atunci 1100 de reclame prin intermediul a 196 de pagini anonime pe Facebook, cheltuind circa 378.700 de euro.
Scopul principal al acestor campanii sponsorizate este de a semăna panică în societate, de a discredita procesul de integrare europeană a Republicii Moldova și de a spăla imaginea Rusiei, conchide raportul.
În iunie 2024, compania Meta a șters paginile de Facebook și Instagram ale lui Ilan Șor și ale unor politicieni afiliați oligarhului fugar, cum ar fi Marina Tauber, Alexei Lungu sau Evghenia Guțul.
Alți „eroi”, aceeași strategie
Ilan Șor și echipa sa nu sunt singurii care-și promovează mesajele pe pagini anonime pe Facebook. Stopfals.md a scris recent despre așa-numitul activist Veaceslav Valico, care publică frecvent pe rețelele sociale videouri în care abordează subiecte inspirate de narațiuni pro-Kremlin. Și videourile similare ale unui alt așa-zis activist, Tudor Șoilița, sunt promovate cu plată pe pagini anonime de Facebook.
Ilan Șor a fost inclus într-un top al celor mai activi promotori ai falsurilor în anul 2023, în versiunea Stopfals.md. Oligarhul fugar, politicieni și surse media afiliate acestuia au răspândit numeroase falsuri și în 2024, o parte dintre acestea fiind dezmințite de portalul nostru. Cele mai recente exemple le puteți vedea aici, aici, aici, aici, aici, aici, aici, aici, aici și aici.
Mihai Avasiloaie,
Stopfals.md
Acum suntem și pe Telegram!
Ai depistat un fals? Raportează-l pe semnale.stopfals.md/ro și noi îl vom dezminți!
Relevant
Comments 0