Portalul care te protejează
de falsuri

TOP 22 de falsuri ale anului 2022

9 februarie 2023 1771
Articole, Gândește critic!
Colaj

 Anul 2022 a fost umbrit de războiul agresiv și nejustificat al Rusiei împotriva Ucrainei, început la 24 februarie. Acest război este dat atât pe front, fiind omorâți oameni nevinovați și distrusă infrastructura, inclusiv cea energetică în plină iarnă, dar se duce și un război informațional periculos. Pe tot parcursul anului trecut, majoritatea narativelor false diseminate în Moldova de către surse de propagandă și agenți de influență (mass-media, politicieni, fețe bisericești etc.) au fost legate de acest război. În același timp, au fost distribuite multe falsuri despre criza energetică, despre vaccinarea de COVID-19, despre pretinse acțiuni ale guvernării.

Portalul Stopfals.md a sumarizat cele mai grave falsuri răspândite în anul trecut și vă prezintă un top 22 al anului 2022, compilat pe categorii.

FALSURI DESPRE RĂZBOIUL RUSIEI ÎMPOTRIVA UCRAINEI

FALS : În Ucraina are loc o operațiune de „denazificare” și „demilitarizare”

După invazia armatei ruse în Ucraina, surse pro-Kremlin, inclusiv instituții media și politicieni pro-ruși au justificat prin mesaje transmise intervenția militară rusă, calificând-o după cum a declarat și Vladimir Putin, ca o „operațiune specială de demilitarizare sau de denazificare”, pe care Rusia ar fi fost nevoită s-o pornească. Termenul de „operațiune militară specială” pentru invazia rusă în Ucraina este folosit doar de Moscova și puținii săi aliați externi.  Pe parcursul întregului an, Kremlinul a rezentat invazia militară ca acțiune de „demilitarizare” și „denazificare”. Același mesaj fiind preluat și de politicieni de la noi. Chiar a doua zi de la invazia rusă în Ucrina, deputatul socialist Bogdan Țîrdea publica sau riposta mesaje care îndreptățea agresiunea militară a Federației Ruse, pe care o califica drept „operațiune de eliberare” sau „de instaurare a păcii”. Mihail Garbuz, președintele Partidul Patrioții Moldovei (PPM) sau consiliera socialistă în Consiliul municipal Chișinău, Silvia Grigorieva. În realitate, acesta este un pretext fals pentru a justifica războiul crud de agresiune, pornit de Rusia.  

FALS: Rusia nu bombadrează obiectivelele civile din Ucraina

Sursele propagandistice ruse afirmă că atacurile sunt efectuate „asupra instalațiilor militare ucrainene și nu asupra orașelor și obiectivelor civile”. În realitate, pe parcursul a aproape un an, armata rusă a bombardat cu regularitate spitale, grădinițe, orașe și sate care distruse în totalitate. Atacurile rusești au transformat orașul Bahmut din estul Ucrainei în „ruine arse”, după cum a spus președintele Volodymyr Zelenski la sfârșitul anului trecut. Armata ucraineană a raportat atacuri cu rachete și drone în mai multe părți ale țării, care au ucis civili și au distrus infrastructura critică, inclusiv cea energetică, lăsând cetățenii fără lumină și căldură în plină iarnă. În mai multe rânduri, Consiliul European a condamnat atacurile Rusiei împotriva civililor și a infrastructurii civile și a reiterat faptul că dreptul internațional umanitar trebuie respectat.

FALS: Masacrele din Ucraina sunt înscenate de ucraineni

Acest mesaj a fost răspândit după ce armata ucraineană a eliberat localitățile Bucha și Irpen din Ucraina unde au fost descoperite crime oribile, civili executați cu mâinile legate sau schingiuți și îngropați în gropi comune. Purtătoarea de cuvânt a MAE rus Maria Zaharova atribuia masacrul din orașul Bucha trupelor ucrainene, menționând că imaginile cu civili morți au fost „comandate” de Statele Unite „ca parte a unui complot pentru a da vina pe Rusia”. De fapt, o investigație jurnalistică realizată de publicația americană The New York Times combate afirmațiile Kremlinului și demonstrează clar că acele cadavre erau în orașul Bucha când încă orașul era sub ocupația armatei ruse.

FALS: Rusia apără vorbitorii de limbă rusă din Ucraina care sunt discriminați

Pretinsa rusofobie în Ucraina a fost promovată intens de unii oficiali ruși de la începutul invaziei din februarie, anul trecut, dar acesta a fost și unul din pretextele invocate în anul 2014, când a început anexarea de către Rusia a teritoriilor Ucrainei. Astfel, Vladimir Putin a declarat că prin așa-zisele acțiuni de „demilitarizare” și „denazificare” sunt apărați vorbitorii de limba rusă care ar fi discriminați. Aceste mesaje au fost răspândite de surse media pro-Kremlin, care afirmă că discriminarea vorbitorilor de limbă rusă din Ucraina s-a manifestat cu mult înainte. Într-adevăr, în 2019, în Ucriana a fost adoptată Legea cu privire la asigurarea funcționării limbii ucrainene ca limbă de stat în care se menționează că limba ucraineană este limba principală în comunicarea publică. Însă legea oferă și posibilitatea prestării serviciilor publice și în alte limbi, la solicitare. În Ucraina locuiesc foarte mulți vorbitori de limbă rusă care confirmă că nu sunt discriminați pe criteriul lingvistic.

FALS: În laboratoarele din Ucraina se pregăteau arme biologice

O altă minciună răspândită la scrară largă anul trecut de propaganda rusă este cea a presupuselor laboratoare biologice americane sau occidentale din Ucraina. Acest narativ nu este nou, el a fost reluat de presa pro-Kremlin încă din anul 2014, fiiin vizate și alte țări post-sovietice, ca Moldova sau Georgia. Portalul Stopfals.md a dezmințit mai multe falsuri despre laboratoare secrete și testarea armelor biologice în Republica Moldova. Georgia și Ucraina la fel au fost acuzate de propaganda rusă că testează sau produc arme biologice cu susținerea americanilor. În realitate, nu există dovezi care ar confirma aceste alegații. După începutul războiului Rusiei împotriva Ucrainei, Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe, a afirmat că SUA ar deține pe teritoriul Ucrainei laboratoare de arme biologice, unde se dezvoltă agenți patogeni”, iar aceste laboratoare vor scăpa de sub control. Departamentul de stat al SUA a emis un comunicat de presă, prin care a respins acuzațiile Kremlinlui, precizând că Rusia inventează pretexte false în încercarea de a-și justifica propriile acțiuni oribile în Ucraina. Statele Unite nu dețin și nu operează niciun laborator chimic sau biologic în Ucraina, respectă pe deplin obligațiile care îi revin în temeiul Convenției privind armele chimice și Convenția privind armele biologice și nu dezvoltă sau deține astfel de arme nicăieri”.

 

FALS: Prin Ucraina, Rusia luptă cu NATO

Sursele de propagandă și agenți de influență pro-Kremlin transmit cu regularitate mesajul că Războiul din Ucraina este dus de fapt de forțele NATO, dar nu de armata ucraineană. Deputatul socialist Vladimir Odnostalco a răspândit pe canalul său de Telegram falsuri evidente că atacurile din localitățile ucrainene Bucea sau Mariupol au fost înscenate de ucraineni pentru a cere mai mult armament de la NATO. Mesaje similare au fost transmise și de alți deputați și consilieri socialiști, iar fostul politician Iurie Roșca a propagat mesajul că Ucraina ar fi încurajată de NATO să se manifeste împotriva Rusiei. 

Același mesaj l-au transmis și unele fețe bisericești. Bunăoară, Ioan Grigoraș, parohul Bisericii „Acoperământul Maicii Domnului” din satul Cotova, raionul Drochia, a acuzat blocul NATO de tot ce se întâmplă în Ucraina. „Dacă Ucraina era ortodoxă, de ce trebuia să ceară că vrea în NATO?”, întreabă preotul, chiar dacă mai multe țări cu majorități religioase ortodoxe sunt membre ale NATO - Grecia, România, Bulgaria, Muntenegru, Macedonia de Nord.

Este adevărat că mai multe state, inclusiv membre NATO ajută Ucraina, însă Blocul NATO propriu-zis nu se implică în război. Secretarul general NATO Jens Stoltenberg a declarat că NATO nu se implică direct în conflict, dar va sprijini Ucraina să recupereze teritoriile ocupate.

FALS: Războiul s-a început din cauza păcatului „săvârșit” de comunitatea LGBTI

Pretextul fals al păcatului este promovat intens de unele fețe bisericești sau politicieni populiști. Portalul Stopfals.md a analizat discursul lui Ioan Grigoraș, care pe 13 martie a prezentat războiul Rusiei împotriva Ucrainei ca pe o „poruncă a lui Dumnezeu”, „un război sfânt împotriva răului” dus de „Imperiul ortodoxiei”, adică de Rusia. El a indus mesajul că de vină ar fi comunitatea LGBTI din Ucraina. Acest preot a răspândit mesajul Patriarhului Kirill al Rusiei care a justificat în mai multe predici războiul împotriva Ucrainei, sugerând pe 6 martie că aceasta ar fi început din cauza paradelor minorităților sexuale.

Pe de altă parte, alți lideri religioși din lume, cum ar Papa de la Roma, liderul Bisericii Catolice sau Bartolomeu I, liderul spiritual al Bisericii Ortodoxe, au denunțat agresiunea militară rusă și au cerut încetarea războiului.

FALS: Moldova a interzis panglica negru-oranj – „simbol al victoriei în Marele Război pentru Apărarea Patriei” 

Acest mesaj fals a fost mediatizat intens în aprilie și mai 2022, când deputații moldoveni au adoptat modificări la Codul Contravențional prin care s-a interzis folosirea atributelor ce simbolizează agresiunea militară a Rusiei în Ucraina, cum sunt literele „Z”, „V”, dar și așa-numita „panglică Sfântul Gheorghe”. Propaganda pro-Kremlin a speculat pe seama acestor însemne, afirmând că, prin aceste restricții, se dorește interzicerea marcării zilei 9 mai ca Ziua Victoriei. Acest mesaj este fals. Simbolurile interzise sunt asociate cu intervenția militară rusă în Ucraina, iar modificărle legislative nu au nimic cu marcarea zilei de 9 mai. Așa-numita „panglică Sfântul Gheorghe” nu are nicio legătură cu cel de-al Doilea Război Mondial. 

FALS: Refugiații ucraineni din Moldova sunt agresivi

Acest narativ fals de instigare la ură interetnică a fost promovat inclusiv de unele persoane publice. Ion Ceban, primarul general al municipiului Chișinău, a spus că refugiații din Ucraina sunt un risc pentru securitatea publică. Același mesaj a fost distribuit și de către un moderator de nunți din Chișinău, Viorel Grigoraș, care a dezinformat în rețelele sociale că în Cimișlia refugiații ucraineni ar fi intrat într-o benzinărie, i-ar fi amenințat pe oamenii de acolo cu un pistol și au cerut să li se dea alimente și combustibil, declarație infirmată de autoritățile locale din Cimișlia. Totodată, deputatul socialist Vladimir Odnostalco a spus despre copiii refugiaților care frecventează în instituțiile de învățământ din Moldova că „sunt agresivi, iar profesorii au început să se plângă pe ei”. Această afirmație a fost negată de Ministerul Educației și Cercetării.

FALS: Autoritățile Moldovei pregătesc mobilizarea cetățenilor pentru un nou război pe Nistru

Nu este nou nici mesajul că NATO intenționează „să pătrundă” în Moldova prin regiunea transnistreană. Acest narativ este distribuit și diseminat ori de câte ori în România sau Republica Moldova se desfășoară exerciții militare. Anul trecut au fost distribuite imagini video și fotografii cu mijloace de transport militare, inclusiv cu montarea unor imagini vechi de la exerciții militare care au avut loc anterior în România, pentru a induce ideea că România și NATO vin să ocupe militar R. Moldova în contextul invaziei ruse din Ucraina, fals dezmințit de portalul Stopfals.md. Acest narativ este diseminat intens de deputatul socialist Bogdan Tîrdea, fiind folosit de sursele de propagandă pro-Kremilin, care distribuie frecvent dezinformări și speculații potrivit cărora NATO va intra în Republica Moldova și va angaja țara într-un război. 

FALSURI DESPRE CRIZA ENERGETICĂ

După narativele de război, care au prevalat anul trecut, în topul falsurilor au urmat mesaje speculative și false despre criza energetică, declanșată în toată lumea, inclusiv ca și consecință a agresiunii militare rusești în țara vecină. 

FALS: Parlamentul European obligă Republica Moldova să impună embargou gazului rusesc  

Acest fals a fost promovat după ce la 5 mai 2022 Parlamentul European (PE) a votat o rezoluție prin care a solicitat Consiliului și Comisiei Europene să acorde Republicii Moldova statutul de țară-candidat la Uniunea Europeană. Presa cu politică editorială pro-Kremlin din Republica Moldova a speculat pe seama rezoluției, afirmând că PE îi cere țării noastre să impună imediat embargou la gazele importate din Federația Rusă. În realitate, PE a îndemnat Comisia Europeană să identifice, împreună cu Republica Moldova, soluții pentru diversificarea resurselor energetice, iar îndemnul privind impunerea embargoului se referă la statele membre UE, nu la Republica Moldova.

FALS: Moldova are suficiente resurse de petrol și gaze

Președintele Partidului Social-Democrat Victor Șelin afirma în noiembrie 2022 că Republica Moldova are suficiente resurse energetice, iar achiziționarea acestora din alte țări ar face parte dintr-o schemă infracțională. Aceste afirmații sunt false. Moldova nu a avut și nu are resurse proprii de gaze.

FALS: Autoritățile din Moldova depozitează interesat gaze in România

Declarații similare a făcut și liderul Partidului „Patrioții Moldovei” Mihail Garbuz, care a afirmat că țara noastră deține zăcăminte impunătoare de petrol, care i-ar asigura necesitățile pentru decenii întregi, însă „România ne fură petrolul”. Și aceasta este o dezinformare, iar rezervele exploatabile de petrol de care dispune R. Moldova ar acoperi consumul doar pentru ceva mai mult de o lună. Autoritățile moldovenești au decis să cumpere resurse energetice din România după ce regimul separatist din regiunea transnistreană a sistat livrările de curent de la Centrala de la Cuciurgan. 

FALS: Republica Moldova nu primește gaz de la Gazprom pentru că n-are bani să-l achite

Fostul prim-ministru al României Victor Ponta a declarat că Rusia ar fi stopat livrările de gaze către Republica Moldova, deoarece țara noastră n-are bani să le plătească. Aceste afirmații au fost dezmințite de portalul Stopfals.md. R. Moldova nu are datorii la Gazprom pentru gazele procurate de malul drept al Nistrului.

FALS: UE nu poate supraviețui fără gazul rusesc

Această narațiune propagandistică a fost mediatizată pe tot parcursul anului 2022. Surse media cu politică editorială pro-Kremlin au speculat că Europa va îngheța din cauza sancțiunilor impuse Federației Ruse. Potrivit portalului european de verificare a faptelor EuvsDisinfo, statele Uniunii Europene au întreprins măsuri de asigurare a securității energetice, cum ar fi planul „Salvați gaze pentru o iarnă sigură” care constă în reducerea voluntară a cererii de gaze naturale cu 15%.

FALSURI DESPRE COVID-19 ȘI VACCINARE

În 2022, au continuat să fie virale și teoriile conspirației despre pandemia de COVID-19 și despre vaccinare. Conspiraționiștii au distribuit falsuri că atât infecția cât și vaccinul au fost inventate intenționat cu scopul exterminării populației. 

FALS: Vaccinarea împotriva COVID-19 este un eșec

Această dezinformare a fost promovată intens de site-ul Flux.md și unele site-uri cu profil religios. Datele Ministerului Sănătății din februarie 2022 arătau că 75% din cazurile noi de infectare cu COVID-19 se înregistrau la persoanele nevaccinate.

Notă: Site-ul Flux.md, gestionat de fostul politician Iurie Roșca, a fost blocat la cererea Serviciului de Informații și Securitate, deoarece transmitea informații false și de incitare la ură și război.

FALS: Vaccinurile COVID-19 provoacă avorturi spontane

Unele site-uri au promovat altă teorie a conspirației, și anume că vaccinul împotriva COVID-19 provoacă întreruperea sarcinii. Este un fals. Specialiștii obstetricieni și ginecologi argumentează că nu pot fi trase concluzii despre efectele vaccinării asupra aparatului reproducător, deoarece perioada de când a început vaccinarea este prea mică.

FALS: Vaccinurile cu ARN mesager pot provoca afecțiuni hepatice grave

Medicii virusologi și hepatologi dezmint afirmația că vaccinurile create pe baza tehnologiei ARNm ar putea provoca afecțiuni hepatice, argumentând că persoanele vaccinate care au suferit transplant de ficat au suportat mai bine intervenția față de cei care nu au fost imunizați împotriva COVID-19.

FALS: Vaccinul intranazal anti-COVID 19 este administrat pentru uciderea în masă 

Spre sfârșitul anului trecut, când s-a majorat numărul de persoane cu gripă sezonieră și viroze, fostul politician Iurie Roșca a publicat în rețeaua Facebook un video în care afirmă că vaccinul intranazal împotriva coronavirusului, administrat în Rusia, ar fi unul mortal. Experții în sănătate publică dezmint aceste declarații și spun că vaccinul intranazal are aceleași efecte ca și cel intramuscular, adică întărește imunitatea tractului respirator.

FALSURI DESPRE GUVERNARE

În anul trecut, au fost distribuite și multe mesaje false și speculații despre guvernarea pro-Occidentală a Republicii Moldova.

FALS: Guvernarea PAS este vinovată de scăderea natalității

Declarația îi aparține deputatulul în Parlament din partea Blocului electoral al Comuniștilor și Socialiștilor (BECS) Bogdan Țîrdea care s-a referit la scăderea natalității în anul 2021. Însă Țîrdea nu a luat în calcul faptul că Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) a venit la guvernare în a doua jumătate a anului 2021 și, corespunzător, primii copii din perioada guvernării actuale s-au născut abia în 2022. Totodată, datele oficiale arată însă că rata natalității este în scădere continuă în ultimii ani, iar specialiștii demografii spun că aceste tendințe sunt cauzate în mare parte de migrație. 

FALS: Guvernarea s-a angajat să vândă pământul către străini

Acest mesaj este promovat de Partidul Socialiștilor din Republica Moldova în special în campaniile electorale, iar fostul președinte Igor Dodon l-a reluat în iunie 2022, afirmând ca aceasta a fost o condiție ca Moldova să primească statutul de țară-candidat la Uniunea Europeană. Acesta este un fals, iar legislația națională interzice expres străinilor și apatrizilor dobândirea dreptului de proprietate asupra terenurilor cu destinație agricolă sau din fondul forestier.

FALS: Procurorii îi întocmesc dosare penale lui Cavcaliuc la comanda Maiei Sandu și a PAS

O asemenea afirmație a făcut fostul șef adjunct al Inspectoratului General al Poliției, Gheorghe Cavcaliuc, care a intrat în politică în 2020 ca lider al Partidului Acasă Construim Europa (PACE). El este vizat în câteva dosare penale, inclusiv în așa-numitul dosar „verde de briliant”, după ce câțiva membri ai PACE în aprilie 2021 l-au stropit cu verde de briliant pe Tudor Tutunaru, vicepreședintele raionului Sângerei, provocându-i arsuri de gradul I și II la ambii ochi. În realitate, dosarul a fost intentat înainte ca PAS să ajungă la guvernare. 

 Stopfals.md

 

 

 

9 februarie 2023 1771

Relevant

Comments 0