Portalul care te protejează de falsuri

„Autoritățile moldovenești vor să interzică biserica rusească”, o combinație de falsuri și manipulări lansate de Șor

19 septembrie 2024 788
Gândește critic!, ALERTE
Colaj: Stopfals.md

Odată cu apropierea alegerilor, apar tot mai multe falsuri despre religie, LGBT și limbă. Oligarhul fugar Ilan Șor, condamnat în dosarul privind „furtul miliardului”, a publicat un video în care promovează falsuri vechi și noi la aceste subiecte sensibile pentru o parte din populația Republicii Moldova. Șor și sursele afiliate acestuia mai sugerează că ar urma represiuni religioase. Filmulețul este promovat activ pe rețelele sociale și în mass-media din Găgăuzia.

Video pe canalul lui Șor și pe rețele: „Moldova poate rămâne fără biserică”

La 12 septembrie, pe canalul de Telegram al penalului Ilan Șor a apărut un video cu durata de peste 20 de minute. Autorii filmulețului lasă să se înțeleagă că autoritățile moldovenești (calificate de aceștia drept „sataniști pasiști”) ar avea intenția să interzică Mitropolia Moldovei.

Acest video a fost preluat de canalul de Telegram Stop EU Moldova (care se pronunță împotriva aderării R. Moldova la Uniunea Europeană, recurgând la numeroase falsuri, speculații și manipulări). Potrivit afirmațiilor din filmuleț, R. Moldova ar putea rămâne fără biserică, la fel cum a rămas și fără „limba moldovenească”. În calitate de „argument” este prezentată declarația deputatului PAS, Vasile Șoimaru, care spunea că „vine momentul când și noi, ca Ucraina, o să ne dezicem de Mitropolia Moldovei”. 

Video a fost distribuit de utilizatorii a mai mult de zece conturi de Facebook, inclusiv de contul lui Mihail Vlah, consilierul bașcanului din Găgăuzia, dar și de pe pagina filialei Partidului Șor (recunoscut neconstituțional) din raionul Telenești. În textul care însoțește videoul, toți au preluat texul publicat pe canalul de Telegram a lui Șor. În plus, canalul Stop EU Moldova a publicat un fragment din video cu declaraţia că Maia Sandu ar „dezbina credincioșii” (în original: «вносит раскол в ряды верующих») și un alt fragment cu afirmația că „autoritățile prooccidentale și UE vor să ne lase fără fundamentul spiritual” (în original: «прозападная власть и ЕС хотят лишить нас духовной опоры»).

Pagina de Facebook Moldova Responsabilă promovează cu plată acest video, pagina Gagauznews - Новости для Гагаузии a publicat postarea, adăugându-i titlul „Sandu va interzice biserica rusă în Moldova” (în original: «Санду запретит в Молдове русскую церковь»), iar site-ul Gagauzinfo.md a publicat știrea intitulată „Cei din PAS pregătesc interzicerea bisericii ortodoxe din Moldova «după exemplul Ucrainei»” (în original: «В PAS готовят запрет православной церкви Молдовы по “примеру Украины”»). În mai multe postări de pe canalul de Telegram Stop EU Moldova sunt promovate analogii speculative între „limba «moldovenească” și subiectul Unirii cu România: „Fără limbă și religie, dar în componența României, vom dispare în calitate de popor” (în original: «Без языка, веры и в составе Румынии мы исчезнем как народ»). 

În același timp, activiștii Blocului Politic Victorie, afiliat lui Ilan Șor, au desfășurat o acțiune „în sprijinul bisericii ortodoxe”, care este „supusă presiunii din partea autorităților din Chișinău”.

FALS: Declarația lui Vasile Șoimaru reflectă poziția guvernării

În video este citată (0:48-1:00) declarația deputatului PAS, Vasile Șoimaru, făcută la 28 august într-o emisiune de la TVR MOLDOVA: „Vine momentul când și noi, ca Ucraina, o să ne dezicem de Mitropolia Moldovei care, de fapt, e a Rusiei”. Tot în video, cu referire la Igor Tuleanțev, un activist pro-rus, se mai spune că „declarația îi aparține nu doar deputatului Șoimaru, ci este poziția Președintei Republicii Moldova Maia Sandu și poziția majorității parlamentare aflate la guvernare” (în original: «это заявление не просто депутата Шоймару, это позиция президента Республики Молдова Майи Санду и позиция правящего большинства в парламенте»).

În realitate, este opinia personală a deputatului Șoimaru. Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) aflat la putere a declarat că guvernarea PAS „nu pregătește niciun proiect de lege sau inițiativă care ar lichida Mitropolia”, și că PAS „susține ambele Mitropolii și buna înțelegere între enoriași”. Și președinta Maia Sandu a infirmat declarația deputatului: „Nu există niciun pericol nici pentru Mitropolia Moldovei, nici pentru Mitropolia Basarabiei”.

Manipulări despre „atașamentul” față de biserica rusă

În video se afirmă și că în cadrul ultimului recensământ al populației, 93,3% din locuitorii R. Moldova s-au autoidentificat în calitate de creștini ortodocși, „adepți ai Bisericii Ortodoxe Ruse”. Acest lucru reprezintă o manipulare. Într-adevăr, conform datelor Biroului Național de Statistică, din numărul total al populației care și-au declarat religia în cadrul Recensământului din anul 2015, 96,8% s-au declarat ortodocși. Cu toate acestea, faptul că locuitorii au afirmat că sunt ortodocși nu înseamnă că ei au avut în vedere anume Biserica Ortodoxă Rusă. În raportul statistic acest lucru nu era sugerat.

Vom reitera că Biserica Ortodoxă din Moldova este împărțită în două mitropolii: Mitropolia Moldovei, care se supune canonic Patriarhiei Ruse, și Mitropolia Basarabiei, supusă canonic Patriarhiei României, fiind un district mitropolitan în componența Bisericii Ortodoxe Române. Scindarea a avut loc încă în anul 1992, totuși Mitropolia Basarabiei a obținut un statut legal abia în anul 2002, în urma adresării la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CtEDO). În acea perioadă la guvernare se aflau comuniștii, iar funcția de președinte era deținută de Vladimir Voronin.

Falsul despre „tentativa de a dezbina societatea” prin intermediul bisericii

În video se afirmă și că „substituirea valorilor religioase cu cele europene se va solda inevitabil cu niște consecințe foarte grave pentru țara noastră” (în original: «подмена религиозных (ценностей - прим. ред.) на европейские неминуемо приведет к очень тяжелым последствиям для нашей страны»). Este o falsificare crasă. În realitate, Uniunea Europeană garantează libertatea de gândire, de conștiință și de religie.

Filmulețul conține și o serie de afirmații false și neprobate. Bunăoară, despre „prădarea” (în original: «грабежах») mănăstirilor și bisericilor, după care „nici nu vei avea unde să mergi să-ți botezi copilul sau să te cununi” (în original: «некуда будет поехать покрестить ребенка, или пойти под венец»).

FALS: Occidentul folosește „chestiunea religiei” în calitate de element al războiului hibrid împotriva Rusiei

Autorii videoului mai sugerează că „Occidentul transformă chestiunea religiei în Moldova într-un element al războiului hibrid purtat împotriva Rusiei în spațiul postsovietic” (în original: «религиозный вопрос в Молдове трансформируется Западом в элемент гибридной войны против России на постсоветском пространстве»). În realitate, lucrurile se conturează tocmai invers: Biserica Ortodoxă Rusă susține deschis războiul declanșat de Rusia împotriva Ucrainei chiar de la începutul invaziei. Astfel, la 27 februarie 2022, Patriarhul Moscovei și al Întregii Rusii Kirill a făcut apel la înălțarea rugăciunilor pentru ca „să nu biruie forțele cele rele care, dintotdeauna, au luptat contra unității Rusiei și a Bisericii Ruse” (în original: «злые силы, которые всегда боролись с единством Руси и Русской Церкви, не одержали верх»). El reiterează tezele autorităţilor din Rusia, potrivit cărora Ucraina ar fi o parte componentă a „pământurilor rusești” comune (în original: «русской земли»). În timpul predicii ținute în septembrie 2022, Kirill „a făcut o rugăciune” pentru victoria „Sfintei Rusii” (în original: «Святой Руси») în războiul din Ucraina. De menționat că preoții Bisericii Ortodoxe Ruse sfințesc tehnica militară și binecuvântează militarii armatei ruse care merg la războiul de agresiune declanșat împotriva Ucrainei.

Un alt fals: pierderea independenței

Autorii filmulețului identifică Mitropolia Moldovei care, din punct de vedere canonic, este subordonată Bisericii Ortodoxe Ruse, cu statalitatea Republicii Moldova. Bunăoară, Episcopul de Bălți și Fălești Marchel a declarat că „îndemnurile de a se lepăda de biserica ortodoxă rusă” (în original: «призывы отречься от русской православной церкви») au drept scop „distrugerea statalității Republicii Moldova” (în original: «на уничтожение государственности Республики Молдова»). La rândul său, Igor Tuleanțev a spus că „elita aflată la guvernare” (în original: «правящая элита») împinge Moldova spre „nimicirea statalității moldovenești prin fuziunea ei cu România” (în original: «уничтожению молдавской государственности путем слияния ее с Румынией»). Aceasta e una dintre narațiunile propagandistice frecvente, folosită în dezinformările pro-Kremlin. Anterior, Stopfals.md a demontat declarația reprezentantei MAE din Rusia, Maria Zaharova, care spunea că „regimul Maiei Sandu le impune cetățenilor Republicii Moldova unirea cu România”.

Igor Tuleanțev a răspândit falsuri și anterior. Astfel, în 2021, el lansa dezinformări la subiectul Unirii R. Moldova cu România, iar în august 2022 manipula opinia publică din regiunea transnistreană.

și noi falsuri despre LGBT

În același video se spune că în octombrie 2021 Maia Sandu a promulgat Convenția Consiliului Europei, care ar aduce homosexualitatea la nivel de normă. În acest mod, „Sandu împinge țara la dezbinare” (în original: «Санду подталкивает страну к расколу»), afirmă autorii (14:39-15:07).

Și această informație este falsă. La 20 octombrie 2021, președinta Maia Sandu a promulgat Legea cu privire la ratificarea Convenției Consiliului Europei privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice (mai este numită și Convenția de la Istanbul), care nu promovează homosexualitatea. Totodată, unii politicieni proruși și mai mulți preoți ai Bisericii Ortodoxe Ruse s-au pronunțat activ împotriva ratificării respectivei convenții, afirmând că aceasta ar „distruge valorile și tradițiile creștine” (în original: «разрушает христианские ценности и традиции»).

La același subiect: „Un deceniu de la semnarea Convenției de la Istanbul: între minciună și adevăr”

Pentru a consolida falsul despre promovarea de către actuala guvernare a valorilor LGBT, în video au fost inserate fragmente din filmările făcute în timpul marșurilor desfășurate la Chișinău în susținerea respectivei comunități. Potrivit afirmațiilor din video, anume biserica a fost cea care „a ținut în frâu namila care poartă mândră curcubeul LGBT-iștilor şi care dă buzna din Uniunea Europeană” (în original: «сдерживала радужную ЛГБТ-махину, которая напирает из Евросоюза») și că „lupta purtată de Sandu cu biserica este de înțeles, or trebuie eliminate barierele de pe drumul ce duce spre UE” (în original: «борьба Санду с церковью вполне понята. Нужно убирать препятствия на пути в ЕС»). Pe fundal apare imaginea a două femei care se sărută. Imaginea în cauză era distribuită de resursele afiliate lui Plahotniuc și Partidului Democrat încă în anul 2019, cu 10 zile înainte alegerilor parlamentare, pentru a inocula ideea că una din acele femei ar fi Maia Sandu. Portalul Stopfals.md a demonstrat ca era un fals.

La fel, în filmulețul video promovat de Șor, Maia Sandu este acuzată de faptul că, „primul lucru pe care l-a făcut când a venit la putere, a fost să deschidă un birou LGBT la Chișinău”.

Este un nou fals. Maia Sandu n-a deschis „un birou LGBT” și nu are legătură cu organizarea paradelor. Aceste marșuri sunt organizate de Centrul de Informații GENDERDOC-M, fondat la 8 mai 1998, primul pride desfășurându-se în 2002 cu sloganul „Pentru toleranță și cooperare”.

Subiectul LGBT este exploatat activ de către forțele proruse din R. Moldova. Bunăoară, în 2022, fostul președinte Igor Dodon dezinforma anunțând că autoritățile ar fi „început propaganda LGBT în școli”. În anul 2023, politicianul găgăuz Victor Petrov afirma că „PAS promovează perversiunea şi valorile LGBT”, iar un alt politician găgăuz, Grigori Uzun, exponent al Partidului Socialiștilor, că Uniunea Europeană oferă granturi „cu condiţia promovării LBGT şi majorării vârstei de pensionare”. Politicienii apropiați lui Ilan Șor afirmă că integrarea europeană reprezintă „o ameninţare pentru valorile tradiţionale ale Republicii Moldova”. Toate aceste falsuri au fost dezmințite de portalul nostru.

La același subiect: „PAS promovează perversiunea şi valorile LGBT” - fals răspândit de un deputat din Găgăuzia

Stop EU Moldova = dezinformare și propagandă marca Ilan Șor

Stop EU Moldova este o campanie de dezinformare desfășurată în mediul online (TelegramTikTokВКонтакте; Meta a lichidat această pagină de pe Facebook pentru dezinformare). În cadrul campaniei, pe platformele menționate, zilnic sunt publicate postări însoțite de video și infografice cu falsuri și speculații despre Uniunea Europeană, îndemnând cetățemoo să voteze „NU” la referendumul din 20 octombrie. În filmulețe apar deseori Ilan Șor și reprezentanții blocului Victorie, condus de oligarhul fugar. Mai multe detalii găsiți pe Stopfals.md.

Anul trecut, Ilan Șor a promovat numeroase falsuri, multe din acestea fiind combătute de Stopfals.md. Acesta a fost condamnat în R. Moldova la 15 ani privațiune de libertate pentru implicare în „furtul miliardului”, iar în prezent se ascunde de justiția moldovenească în Rusia. Șor personal, dar și sursele media afiliate acestuia, răspândesc activ falsuri și în 2024. Cele mai noi exemple (și demontarea acestora) le găsiți aiciaiciaiciaiciaiciaiciaiciaici și aici.

 

Elena Celak,

Stopfals.md

 

Acum suntem și pe Telegram!

 

Ai depistat un fals? Raportează-l pe semnale.stopfals.md/ro și noi îl vom dezminți!

#NuDezinformării #StopFals #API

19 septembrie 2024 788

Relevant

Comments 0