Falsuri recente
Republica Moldova se înarmează și este impusă de NATO să participe la exerciții militare; România preia controlul asupra armatei R. Moldova; autoritățile moldovenești încalcă sau chiar renunță la statutul de neutralitate prevăzut în Constituție — sunt unele din falsurile și narațiunile false la subiectul securității și apărării promovate în pe parcursul anului trecut în R. Moldova. Stopfals.md reamintește de ce afirmațiile sunt false și explică cum stau lucrurile în realitate.
FALS: Moldova „se înarmează și se militarizează”
De la începutului războiului de agresiune la scară largă al Rusiei împotriva Ucrainei, propaganda pro-Kremlin promovează intens narațiunea privind așa numita „militarizare și înarmare” a Republicii Moldova.
Anul trecut, oligarhul Ilan Șor, (condamnat la 15 ani privațiune de libertate pentru implicare în „furtul miliardului” și care se ascunde de justiție în Rusia), a declarat că Guvernul RM „ia pâinea oamenilor pentru a se înarma”. La rândul său, Maria Zaharova, comunicatoarea Ministerului rus de Externe, a afirmat despre pretinsa majorare a cheltuielilor Republicii Moldova pentru apărare în paralel cu reducerea mijloacelor alocate domeniului social. În realitate, majorarea cheltuielilor pentru apărarea națională a fost determinată de necesitatea de a acoperi insuficiența resurselor pentru angajați. Deși pe parcursul ultimilor ani, cheltuielile pentru apărare au fost majorate constant, banii respectivi sunt alocați preponderent pentru întreținerea Forțelor Armate și achitarea salariilor angajaților din domeniul militar, achiziționarea de arme letale nefiind planificată. Mai multe detalii pe Stopfals.md.
Deputatul socialist Bogdan Țîrdea s-a lansat și el în speculații la subiectul consolidării capacității de apărare a Republicii Moldova prezentând acțiunile respective drept înarmare cu scopul de a participa ulterior în război.
La rândul său, Igor Dodon, preşedintele Partidului Socialiştilor din R. Moldova, a venit cu o afirmație falsă despre „alocarea unui volum mai mare de mijloace pentru armament decât pentru profesori” în țara noastră. Tot anul trecut, Stopfals.md a demontat și una din narațiunile frecvente ale propagandistului Dmitri Buimistru care spunea că Moldova „se înarmează și este la un pas de război”.
Iar după turul doi al alegerilor prezidenţiale din 2024, Ilan Șor ș-a continuat seria de „sperietori” despre „militarizare”.
Deputatul Vasile Bolea, unul dintre liderii Blocului Victorie, a distribuit un fals în care afirma că Guvernul ar urma să taie sume importante din bugetul destinat domeniului educației, bani care vor fi redirecționați spre sectorul apărării. O afirmație similară a fost promovată prin intermediul unui video de tip deep facke creat cu ajutorul inteligenței artificiale. În acel video apare imaginea trucată a Maiei Sandu și răsună declarația că banii din bugetul alocat educației pentru anul 2024 ar fi fost redirecționați domeniului de apărare. În realitate, bugetul Ministerul Educației și Cercetării (MEC) în 2024 nu a fost redus, ci a fost majorat cu circa 10%. În plus, bugetul țării a fost completat cu 1 mlrd. de lei pentru a majora salariile a cca 50.000 de profesori cu 15%.
Falsuri despre pretinsa militarizare și înarmare a Republicii Moldova au fost distribuite activ și de postul de televiziune Canal 5. Deși emisia acestuia a fost sistată, canalul continuă să activeze pe Internet.
Reprezentanta MAE din Rusia, Maria Zaharova, a mai lansat o declarație falsă, precum că Parteneriatul de securitate și apărare cu UE ar însemna, de fapt, militarizarea Republicii Moldova.
Iar prin intermediul mai multor canale de TikTok pe care le gestiona, propagandista Tatiana Costachi, cunoscută drept Costa Moldovanca, lansa diferite narațiuni pro-Kremlin, inclusiv cele despre pretinsa militarizare a Republicii Moldova.
FALS: Moldova „este atrasă în război”
Afirmația că „Moldova este atrasă în război” este o altă narațiune falsă promovată activ după începutul războiului Rusiei împotriva Ucrainei de către oficialii ruși, politicienii moldoveni susținuți de Moscova și canele și site-uri cu politică editorială pro-Kremlin. Afirmația nu este însă susținută de dovezi, fiind relansată de fiecare dată când RM recurge la acțiuni de consolidare a capacității sale de apărare.
Pe parcursul anului 2024, au fost lansate mai multe falsuri la acest subiect, în special de către Ilan Șor. Comentând victoria Maiei Sandu la scrutinul prezidenţial acesta a declarat că intenţionează să conteste rezultatele alegerilor și a reiterat propria narațiune cu afirmația că „astăzi Occidentul are nevoie de Moldova ca să mai aibă la dispoziţie încă o platformă pentru tentativele de a declanşa războiul pe teritoriul ţării”. Falsul a fost dezmințit de Stopfals.md.
Șor a distorsionat și declarația făcută de fosta candidată la alegerile prezidențiale din România, Elena Lasconi, afirmând că ea „intenționează să modernizeze armata Moldovei”, iar în acest mod „liderii occidentali transformă UE într-o alianță militară și vor să atragă în ea Moldova pașnică”. În realitate, Lasconi a spus doar că Europa trebuie să se mobilizeze pentru a asigura securitate.
„R. Moldova va fi atrasă de Occident în misiuni de luptă în afara granițelor” este un alt fals lansat de Șor în anul 2024 și demontat de Stopfals.md.
Deputatul PSRM Bogdan Țîrdea a publicat mai multe videouri în care afirma că Uniunea Europeană ar înarma R. Moldova și că integrarea europeană ne va duce în NATO și la război, așa cum s-ar fi întâmplat în Georgia și în Ucraina. Stopfals.md a demontat acest fals.
Când Guvernul moldovean a decis suspendarea acţiunii Tratatului privind Forțele Armate Convenționale în Europa (Tratatul FACE), Igor Dodon, liderul PSRM, a declarat că renunțarea la Tratatul FACE ar contraveni principiului neutralității. La rândul său, Bogdan Țîrdea a spus că acest lucru „ne apropie de blocul NATO”. De fapt, suspendarea de către RM a participării la Tratatul FACE nu înseamnă apropierea de NATO.
Propagandistul Tudor Șoilița promovează și el narațiunea potrivit căreia actuala guvernare „atrage țara în război”, declarând că Moldova „repetă soarta Ucrainei”. O narațiune similară distribuia și un alt propagandist – Dmitri Buimistru; pe când liderul Partidului NOI Vladimir Dachi afirma că, în urma exercițiilor militare, în Moldova va fi adusă multă tehnică militară, „țara noastră fiind astfel atrasă în război”. Stopfals.md a dezmințit și acest fals.
Anul trecut, pe rețelele sociale și în unele medii rusești au fost răspândite dezinformări despre unele acorduri încheiate de R. Moldova cu partenerii săi. De exemplu, au apărut declarații că Estonia va achiziționa pentru Republica Moldova „vehicule blindate și echipamente militare” în valoare de 120 de mil. de euro. De altfel, aproape toate publicațiile erau însoțite de întrebarea „Sandu abia așteaptă să se implice într-un război?”, făcând referire la o declarație a lui Ilan Șor. În realitate, achizițiile țintesc sporirea capacități de apărare a Armatei Naționale.
Site-ul Noi.md a publicat o știre cu titlul „Sondaj: moldovenii sunt împotriva deschiderii unei misiuni militare permanente a Franței la Chișinău” în care un sondaj organizat pentru cititorii site-ului și care conține întrebări bazate pe falsuri este prezentat drept sondaj reprezentativ la nivel național. Autorii materialului afirmau că „moldovenii consideră că asta poate duce la implicarea Moldovei într-un conflict militar”. De fapt la Chișinău nu se deschide nici o misiune militară franceză, iar un sondaj la acest subiect nu a făcut nimeni.
Totodată, în aprilie 2024, pe mai multe edificii și piloni din R. Moldova au apărut postere care îndemnau la încadrarea în serviciul militar în Armata Naţională. Unele canale de Telegram scriau că, în acest mod, puterea „va târî Moldova în război”. Ministerul Apărării a dezmințit informațiile despre o pretinsă încadrare în serviciul militar prin contract.
Pe parcursul anului trecut au fost reiterate falsurile despre permisiunea care ar fi fost oferită de autoritățile moldovenești de a folosi aerodromul de la Mărculești pentru staționarea avioanelor de luptă F-16. Inițial falsul era răspândit de unele canale de Telegram și site-uri. Ulterior, Veaceslav Valico, cunoscut pentru activitatea sa propagandistică, a afirmat că avioanele F-16 oferite de alte țări Ucrainei ar urma să folosească teritorirul Republicii Moldova pentru operațiuni militare împotriva Rusiei. Atunci Ministerul Apărării a specificat că nu acceptă și nu va accepta staționarea armamentelor și tehnicii militare, inclusiv a avioanelor, destinate Ucrainei. Mai multe detalii în materialul Stopfals.md.
Reprezentanta MAE din Rusia Maria Zaharova a mai declarat că la Mărculești vor apărea stații mobile de deservire a avioanelor de luptă F-16. În replică, Ministerul Apărării a reiterat că RM este un stat neutru și că nu există vreo intenție a de amplasa pe teritoriul său niște stații mobile.
FALS: Autoritățile „încalcă statutul de neutralitate sau chiar renunță la acesta”
În 2024, politicienii pro-Kremlin și reprezentanții Kremlinului au încercat frecvent să inoculeze ideea că autoritățile moldovenești ar intenționa să renunțe la statutul de neutralitate din Constituție.
Astfel, Maria Zaharova a declarat că RM ar fi decis să renunțe la neutralitate, lucru care ar fi sugerat de „cooperarea aprofundată” cu NATO, și, astfel, se transformă într-o platformă anti-Rusia.
Când Guvernul moldovean a decis suspendarea acţiunii Tratatului privind Forțele Armate Convenționale în Europa (Tratatul FACE), Igor Dodon, liderul Partidului Socialiștilor, a declarat că „renunțarea la Tratatul FACE” ar contraveni principiului neutralității. De fapt, suspendarea de către R. Moldova a participării la Tratatul FACE nu înseamnă apropierea ţării noastre de NATO.
Și Ilan Șor a comentat acest subiect în repetate rânduri, declarând despre intenția de a transforma Moldova „într-un nou cap de pod al NATO”, iar ministrul Apărării Anatolie Nosatîi, chipurile, va detașa militari moldoveni în misiuni militare internaționale încălcând astfel principiul de neutralitate al Moldovei. De fapt, militarii moldoveni nu participă la alte operațiuni decât cele de menținere a păcii, ceea ce nu are legătură cu neutralitatea constituțională a R. Moldova.
Iuri Vitneanski, reprezentantul blocului politic Victorie, coordonat de Șor, a promovat și el narațiunea privind pretinsele amenințări la adresa neutralității. În decembrie 2024, acesta scria că președinta Maia Sandu va vizita sediul NATO din Bruxelles și se întreba dacă „nu cumva din Constituție a fost omis articolul privind neutralitatea”.
În toamna anului trecut, socialiștii, comuniștii și șoriștii au făcut front comun împotriva referendumului. Ei distribuiau falsuri cu afirmația că în urma referendumului privind aderarea la UE, RM și-ar putea pierde neutralitatea. În plus, alegătorii găseau în cutiile poștale foi volante electorale ale Partidului Comuniștilor în care scria că R. Moldova sau exprimă „intenţia” de aderare la NATO, iar referendumul „se va solda cu pierderea neutralităţii şi suveranităţii”. Stopfals.md a explicat de ce declarațiile în cauză sunt false.
Reiterăm că nu există nici un fel de inițiative privind renunțarea la statutul de neutralitate stipulat în Constituție – nici din partea instituțiilor statului, nici din partea formațiunii PAS, aflate la guvernare. Cooperarea cu anumite organizații internaționale, inclusiv cu NATO, nu afectează neutralitatea R. Moldova, ci contribuie la dezvoltare în domeniul apărării. Unica țară care încalcă neutralitatea RM este Rusia, care-și menține ilegal forțele armate în regiunea transnistreană.
FALS: România „va controla” armata R. Moldova
Pe lângă falsurile despre pierderea neutralității, Ilan Șor și canalele afiliate acestuia au promovat afirmația că armata moldovenească ar urma să devină parte a Armatei Române.
Doar pe Facebook informațiile privind „transmiterea către România a unei părți din armata moldovenească” au fost distribuite de pe mai mult de 30 de conturi diferite, pe când, în realitate, Parlamentul RM a aprobat participarea militarilor moldoveni în misiunea EUFOR ALTHEA din Bosnia și Herțegovina unde timp de șase luni ei vor executa misiuni de securitate și pază a obiectivelor, precum și de patrulare în aria de responsabilitate, misiunile urmând să fie conduse de către militarii Armatei Române.
Pe rețele circulau și informații potrivit cărora, după semnarea de către miniștrii Apărării din R. Moldova și România a celui de al doilea protocol de modificare a Acordului dintre Guvernul R. Moldova și Guvernul României privind cooperarea în domeniul militar, armata moldovenească „a trecut sub controlul NATO” și că România s-ar pregăti „să cucerească Republica Moldova”. Este o afirmație falsă, iar acordul între guvernele celor două state în domeniul militar a fost încheiat încă la 20 aprilie 2012. Documentul actualizat specifică doar că este vorba despre misiuni de menținere a păcii. Mai multe detalii pe Stopfals.md.
Într-un alt fals distribuit anul trecut pe rețelele sociale, precum și de unele canale, la fel, se conținea afirmația că „armata R. Moldova trece sub controlul României și al NATO”, în calitate de „probă” fiind evocată semnarea unor tratate moldo-române care, de fapt, nu au nicio legătură cu speculațiile vehiculate.
Unele site pro-Kremlin speriau moldovenii și cu invazia militară din România, în calitate de motiv servind prevederile propuse la acel moment care se refereau la evacuarea cetățenilor români din alte state în caz de calamități naturale, conflicte armate, dezastre și alte incidente majore. Detalii în articolul de pe Stopfals.md.
La începutul anului trecut, liderul Partidului Regiunilor din R. Moldova, Alexandr Kalinin, un susținător fervent al războiului purtat de Rusia împotriva Ucrainei, a distribuit un fals despre un presupus pericol din partea României. Acesta a publicat un video în care o coloană de tancuri mărșăluiește pe o stradă. Kalinin susținea că imaginile ar fi fost filmate la București și ar reprezentă tancurile NATO care s-ar îndrepta spre granița cu R. Moldova. De fapt, imaginile au fost filmate la 1 decembrie 2023 în timpul paradei militare cu prilejul Zilei Naționale a României care a avut loc la București.
FALS: NATO „introduce trupele” în Moldova, „deschide baze militare” și „obligă RM să participe la exercițiile NATO”
Pe parcursul lui 2024, au fost promovate activ diverse „sperietori” despre NATO: despre apropierea trupelor NATO de hotarul moldovenesc, despre laboratoarele biochimice și bazele militare, despre exercițiile ample desfășurate de NATO în Moldova etc.
În luna ianuarie, pe TikTok a devenit viral un video în care se afirma că NATO ar urma să instaleze un laborator biochimic în perimetrul bazei militare de la Băcioi. Stopfals.md a constatat că „laboratorul NATO” la care se face referire în filmuleț este, de fapt, un laborator mobil de analize din gestiunea Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP) și este folosit exclusiv în scopuri civile.
În iulie, mai multe canale de Telegram dezinformau anunțând despre pretinsa construcție de către NATO a unui hub militar la Ungheni, iar Ilan Șor chiar s-a hazardat să declare că Guvernul deja ar fi convenit cu NATO și UE să implice RM în războiul din Ucraina. În realitate, este vorba despre un proiect civil, strict economic, care va spori conectarea cu rețeaua de transport a Uniunii Europene.
Mai multe surse online, dar și unii politicieni au răspândit informația că în R. Moldova, în luna mai 2024, ar fi urmat să se desfășoare exerciții militare NATO „cu participarea a 90.000 de militari, zeci de avioane și elicoptere și peste o mie de vehicule de luptă”. Ministerul Apărării a dezmințit afirmațiile și le-a calificat drept „mesaje provocatoare”, care au drept scop „dezinformarea și aducerea unei tensiuni și frici în societate”. Parteneriatul între RM și NATO nu prevede angajamentul țării de a participa la exerciții militare, iar dezinformările privind pretinsa desfășurare pe teritoriul RM a unor exerciții NATO cu implicarea a 90.000 de militari este parte a unei narațiuni mai ample care este vehiculată de propaganda pro-Kremlin și care sugerează că Moldova ar fi atrasă în război.
Din iulie 2024 este desfășurată campania Stop EU Moldova, pe platformele de social media ale căruia populația era îndemnată să nu susțină aderarea la UE și să voteze „NU” la referendumul din 20 octombrie. Marea majoritate a postărilor conțineau falsuri și/sau manipulări despre relațiile R. Moldova cu NATO, bunăoară, enunțul că NATO „introduce activ trupe în țara noastră”.
Totodată, liderul Partidului Oamenilor Muncii (POM), Serghei Toma, a lansat un fals cu declarația că pentru a adera la UE, R. Moldova trebuie să adere la NATO.
Pe parcursul anului precedent a fost distribuit și falsul referitor la apropierea trupelor NATO de frontiera moldovenească. La acest narativ a recurs propagandista Tatiana Costachi (Costa Moldovanca). Ea a declarat că „trupele NATO vin pe teritoriul R. Moldova, iar moldovenii pot participa la exerciții militare”. Stopfals.md a demontat falsul în cauză.
Publicația Md.kp.media (noua denumire a site-ului Kp.md, blocat la cererea Serviciului de Informație și Securitate (SIS) pentru difuzarea în spaţiul public a informațiilor în stare să genereze tensiuni ori conflicte sociale) a lansat un fals prin care anunța că cetățenii din dreapta Nistrului ar cumpăra în număr mare imobile în regiunea transnistreană, din cauza pretinselor exerciții desfășurate de NATO în R. Moldova. Stopfals.md a dezmințit și acest neadevăr.
Elena Celak,
Stopfals.md
Нас можно найти и в Telegram!
Ты oбнаружил(а) фейк в средствах массовой информации или в социальных сетях?
Сообщи об этом на https://semnale.stopfals.md/ru
Relevant
Comments 0