Portalul care te protejează
de falsuri

20 DE FALSURI ALE ANULUI 2020

8 ianuarie 2021 287
Articole, Multimedia
Colaj
Stopfals.md

Anul 2020 nu a fost numai un an pandemic, ci și unul electoral, ambele perioade fiind însoțite de valuri de știri false și speculații, care de care mai panicarde. Falsuri au fost atât de multe, încât portalul Stopfals.md abia de reușea să le dezmintă. Vă prezentăm mai jos un top al celor mai grave falsuri ale anului 2020, de două ori mai mare decât în anii precedenți, deoarece și volumul de știri false, manipulare și speculații a fost de câteva ori mai mare.

Vă reamintim că în 2020 Stopfals.md a fost acceptat în Rețeaua Internațională de Fact-Checking (IFCN) – cea mai mare rețea de verificare a faptelor din lume.

 

 1. FALS: Ambasadorul SUA a fost evacuat din Moldova la începutul pandemiei

În luna, la câteva zile după declararea stării de urgență în Republica Moldova în legătură cu răspândirea COVD-19, unele surse media de orientare pro-PSRM au publicat știri în care anunțau că Ambasada Statelor Unite la Chișinău și cetățenii americani sunt evacuați, iar Ambasadorul SUA ar fi părăsit țara noastră cu o zi înainte de instituirea stării de urgență. În realitate, Ambasadorul Dereck J. Hogan, dar și majoritatea personalului Ambasadei, nu au fost evacuați și se se aflau în acea perioadă la Chișinău.

 1. FALS: Pe timp de pandemie, forțele americane și NATO au invadat Europa

Tot în luna martie, site-ul Avtonomia.md care se declară „portal de știri al Autonomiei Găgăuze”, a publicat un articol în care afirmă că „forțele americane se vor instala în Europa” sub pretextul pandemiei de COVID-19. Informația este falsă.

 1. Fals: Virusul mortal a venit în Moldova din Occident, iar ajutoarele - din Rusia și China

Cu referire la noul coronavirus, un portal cu politică editorială pro-Kremlin menționa în luna aprilie că „moartea a fost adusă în Moldova din Occident”, iar UE și SUA nu ar ajuta țara noastră în aceste vremuri grele. În text se menționa că ajutoarele au venit numai din Rusia și China. Afirmațiile sunt false și speculative, deoarece la sfârșitul lunii martie, mai mulți parteneri de dezvoltare a Moldovei, inclusiv UE și SUA, au anunțat că oferă țării noastre ajutoare în bani sau echipament medical pentru lupta cu pandemia.

 1. FALS: Cele 87 de milioane de euro acordate de UE în contextul crizei COVID-19 se duc la ONG-uri

În aprilie 2020, Uniunea Europeană a fost blamată de fostul președinte Igor Dodon că nu oferă ajutor real Republicii Moldova în timpul pandemiei. El a declarat că „cele 87 de milioane de euro, pe care UE îi va aloca Moldovei, nu vor fi folosiți pentru pensii și sănătate, le vor primi ONG-urile”. De fapt, cele 87 de milioane au fost reorientate din bugetele proiectelor care erau în implementare și au fost folosiți pentru atenuarea impactului pandemiei.

 1. FALS: Tehnologia 5G a provocat răspândirea noului coronavirus, iar în Moldova sunt instalate antene 5G

În perioada pandemică, teoriile conspirației au căpătat mult teren și au fost exploatate în scop de dezinformare și manipulare a opiniei publice. Unii politicieni populiști și unele fețe bisericești, site-uri religioase și cele de știri false au distribuit diferite invenții despre tehnologia de telefonie mobilă 5G, inclusiv că ar favoriza răspândirea COVID-19 sau ar provoca boli cardiovasculare. Organizația Mondială a Sănătății și specialiștii în domeniu dezmint aceste falsuri.

 1. Fals: Termometrul non-contact și termoscanerul „marchează” oamenii

O altă teorie a conspirației, promovată intens de unele site-uri în luna mai, a fost că  termometrele non-contact și termoscanerele care măsoară temperatura corpului în unele locuri publice, de fapt ar marcha izotopic oamenii. În realitate, termometrele electronice actuale, cu sau fără fascicul laser, nu prezintă pericol pentru sănătatea omului.

 1. FALS: PSRM este singurul partid care a donat subvențiile de la stat pentru lupta cu COVID-19

Fostul președinte Igor Dodon a declarat în luna mai că „PSRM era singurul partid care a renunțat complet la subvențiile de la stat, alocate partidelor politice, și a făcut donații pentru lupta cu COVID-19”. În realitate, potrivit datelor oferite de Ministerul Finanțelor, până la acea dată, în contul deschis de Guvern au făcut donații din subvențiile publice două partide politice: PSRM și PAS, iar alte formațiuni politice au ajutat direct instituțiile medicale.

 1. FALS: Oamenii sunt plătiți să confirme că rudele lor au murit de coronavirus

În iunie 2020, un antreprenor din Chișinău a plasat pe Facebook o înregistrare video, în care afirma că familiile unor persoane decedate ar fi primit bani pentru ca în certificatele de deces să fie indicat noul coronavirus ca și cauză a morții. Această informație a stârnit zeci de mii de reacții, distribuiri și comentarii. Mai multe redacții, inclusiv Stopfals.md, au verificat afirmațiile, însă nu au găsit nicio confirmare. Ulterior, autorul înregistrării video a șters-o.

 1. FALS: În ultimii ani, nici un reprezentant al ONG-urilor în domeniul drepturilor omului nu a fost în penitenciare

În contextul examinării în Parlament a proiectului noii legi cu privire la organizațiile necomerciale, deputatul socialist Grigore Novac a declarat la o emisiune televizată că din cele peste 200 de organizații neguvernamentale specializate pe apărarea drepturilor omului, niciuna nu a vizitat în ultimii ani penitenciarele din țară. Această informație este falsă. Potrivit datelor Administrației Naționale a Penitenciarelor, în perioada 2017-2019, penitenciarele din țară au fost vizitate de zeci de organizații din domeniul drepturilor omului.

 1. FALS: Utilizarea măștilor provoacă hipoxie

Condiția obligatorie de a purta măști de protecție împotriva noului coronavirus, a stârnit reacții contradictorii în societate. Unele persoane susțin că utilizarea îndelungată a măștilor ar provoaca hipoxie (scăderea cantității de oxigen din țesuturi). Această informație este falsă.

 

 1. FALS: Mai mulți ucraineni au decedat după ce li s-a administrat un vaccin american împotriva coronavirusului

În luna iulie, au fost distribuite știri că patru militari ucraineni și un civil ar fi decedat în timpul testării unui vaccin american împotriva COVID-19. Potrivit portalului de fact checking din Ucraina Stopfake.org, aceasta este un fals.

 1. FALS: Banca Mondială a finanțat un proiect care prevede închiderea spitalelor

În august, deputatul socialist Bogdan Țîrdea a sugerat de la tribuna Parlamentului că Republica Moldova ar fi semnat în anul 2015 un proiect cu Banca Mondială de 1,5 milioane de euro, care prevedea închiderea spitalelor. Informația este falsă. De fapt, proiectul la care făcea referire deputatul, nu prevedea optimizarea (închiderea) spitalelor, ci presupunea că mai multe instituții publice de sănătate vor avea un management comun.

 1. FALS: Maia Sandu vrea să le vândă străinilor pământurile moldovenești

Informații false au promovat și deputații socialiști Corneliu Furculiță și Nicolae Pascaru. Ei au afirmat că Maia Sandu intenționa să le vândă străinilor pământurile moldovenești.

 1. FALS: Șase ani cu UE - doar pierderi pentru Moldova

O dezinformare din luna septembrie a vizat relația Republicii Moldova cu Uniunea Europeană. Site-urile cu politică editorială pro-Kremlin au afirmat că țara noastră a avut numai de pierdut de la semnarea Acordului de Asociere cu UE. În realitate, aproximativ 70% din exporturile moldovenești sunt orientate pe piața UE, iar importurile reprezintă aproape 50%.

 1. FALS: Unei femei i-a curs creierul pe nas după ce a fost testată pentru COVID-19

Într-o știre mediatizată intens în octombrie 2020 de site-uri din România și R. Moldova se afirma că unei femei din SUA „i-a curs creierul pe nas” după un test de COVID-19. Această informație a fost scoasă din context dintr-un studiu american. În realitate, pacienta a avut scurgeri de lichid cefalorahidian, deoarece anterior efectuării testului i-au fost extrași polipii nazali.

 1. FALS: Maia Sandu a participat la furtul miliardului, a lichidat școlile, spitalele, primăriile și a eliminat limba rusă din școli

În plină campanie electorală pentru alegerile prezidențiale, au fost distribuite mai multe informații false despre candidata de atunci Maia Sandu. După primul tur de scrutin, Igor Dodon a afirmat că Maia Sandu ar fi închis mai multe școli, primării, spitale și că ar fi scos limba rusă din curricula școlară, dar și că a participa la furtul miliardului. Toate aceste afirmații sunt false și speculative.

 1. FALS: Spitalele din România şi R. Moldova testează medicamente pe pacienți, fără să-i anunțe

În noiembrie 2020, când mai multe țări anunțau că testează vaccinul împotriva noului coronavirusul, unele site-uri au anunțat că spitalele din România și R. Moldova testează un vaccin anti-COVID-19 fără ca pacienții să-și dea acordul. Atât medicii de la București, cât și cei de la Chișinău au negat informația, menționând că participarea la testare este voluntară.

 1. FALS: Vaccinul americano-german Pfizer-BioNTech cauzează moartea

Un alt fals despre vaccinul împotriva coronavirusului, intens mediatizat la sfârșitul anului 2020, a fost că șase voluntari americani au murit după ce le-a fost administrat vaccinul produs de companiile Pfizer și BioNTech. Această informația a fost scoasă din context, iar pacienții au decedat nu după vaccinare, ci din cauza altor probleme de sănătate.

 1. FALS: Maia Sandu cere retragerea pacificatorilor din regiunea transnistreană și se pregătește de război

În decembrie 2020, mai multe site-uri afiliate politic și pro-Kremlin, au afirmat că noua președintă a R. Moldova Maia Sandu cere retragerea forțelor de menținere a păcii din regiunea transnistreană, iar asta ar fi un semn că s-ar pregăti de război. În realitate, Sandu nu s-a referit la retragerea misiunii de pacificare, ci a trupelor rusești, staționate ilegal în stânga Nistrului.

 1. FALS: Masca favorizează apariția cancerului pulmonar

În ultimele săptămâni ale anului 2020, mai multe site-uri din R. Moldova și România, unele cu profil religios și anti-vaccin, au publicat articole în care se afirmă că măștile de protecție ar fi sterilizate cu o soluție cancerigenă. Această informație este falsă și nu există cercetări medicale care ar confirma că utilizarea măștilor duce la apariția cancerului pulmonar.

 

În anul 2021, portalul Stopfals.md rămâne la datorie și va dezminți în continuare falsurile din mass-media și rețelele sociale.

 

Lilia Zaharia

Stopfals.md

 

 

 

8 ianuarie 2021 287

Relevant

Comments 0